Γαλλία: Σύσταση για αναμνηστική δόση στους άνω των 40 ετών

Την ώρα που η επιδημία Covid-19 καταγράφει μια νέα αναζωπύρωση στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τη διεύρυνση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμού που θα είναι επιλέξιμος για μια αναμνηστική δόση, στους 40 ετών και άνω, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) συνιστά, επίσης, η ενισχυτική δόση να γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, με τις «τελευταίες μελέτες να καταδεικνύουν στην πραγματικότητα ότι υπάρχει όφελος για αυτό το ηλικιακό φάσμα».

Στη Γαλλία, για να αντιμετωπιστεί η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με τον καιρό, μονάχα οι άνω των 65 ετών και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά πρέπει να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση. Από τις 15 Δεκεμβρίου, αυτή θα είναι αναγκαία για την παράταση του υγειονομικού πάσου τους.

Από την 1η Δεκεμβρίου, αυτή η ενισχυτική δόση θα είναι προσβάσιμη στους 50-64 ετών.

Για τις υπόλοιπες ηλικίες, αυτή η δόση δεν βρίσκεται έως σήμερα στην ημερήσια διάταξη.

«Δεν θα παραξενευόμουν εάν πηγαίναμε σταδιακά προς τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για όλους τους ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί, αυτή είναι η πορεία της ιστορίας», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο μιας επίσκεψης στη βόρεια Γαλλία.

Η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας εξηγεί τη νέα της σύσταση βάσει δεδομένων που «υποστηρίζουν τα οφέλη μιας αναμνηστικής δόσης».

Στηρίζεται στο παράδειγμα του Ισραήλ όπου αυτή η δόση «συντείνει σε εξαιρετικά επίπεδα προστασίας έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, μεταξύ άλλων στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών».

Παρατηρείται «μια μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων, σοβαρής μορφής, νοσηλειών και θανάτων στα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, που έχουν λάβει μια αναμνηστική δόση, σε σύγκριση με εκείνα που δεν επωφελήθηκαν από αυτή».

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα