Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Ρουμανίας λόγω της εκτεταμένης άρνησης εμβολιασμού

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Ρουμανίας λόγω της εκτεταμένης άρνησης εμβολιασμού

Έχοντας περάσει τρία κύματα της πανδημίας της COVID-19 χωρίς να νοσήσει, η 55χρονη Ροξάνα Πάσκου θεώρησε ότι είναι αρκετά υγιής ώστε να αντισταθεί στον ιό και αποφάσισε να μην εμβολιαστεί.


Σήμερα η Πάσκου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης, συγκαταλέγεται στους περίπου 1.040 ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Ρουμανία, όπου κατά την τελευταία εβδομάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρούσματα και οι κλίνες σε ΜΕΘ μειώνονται επικίνδυνα.

Με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ η Ρουμανία προετοιμάζεται για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να υπερφορτώσει τα νοσοκομεία, όπου το ιατρικό προσωπικό είναι ήδη επιβαρυμένο.

«Νόμιζα ότι αν πέρασα τρία κύματα χωρίς να μολυνθώ μπορώ να περάσω ένα ακόμη χωρίς να εμβολιαστώ», λέει η Πάσκου με τόσο αδύναμη φωνή που μετά βίας ακούγεται.

Εμβολιασμένο μόλις το 34% του ενήλικου πληθυσμού
Παρότι η ΕΕ έχει εμβολιάσει πλήρως το 72% του ενήλικου πληθυσμού της, η Ρουμανία έχει καταφέρει να φτάσει μόλις στο 34%, γεγονός που αποδίδεται σε δυσπιστία προς τους κρατικούς θεσμούς, σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, στις ελλειπείς επαρχιακές δομές και στην πλημμελή ενημέρωση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Η κυβέρνηση, που χαλάρωσε τους περιορισμούς παρά το μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, δεν πέτυχε τον στόχο εμβολιασμού δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι λίγο μεγαλύτερος των πέντε εκατομμυρίων.

Σχεδόν το 40% του ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι εμβολιασμένο και οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Χθες η Ρουμανία είχε διαθέσιμες μόνο 32 κλίνες ΜΕΘ και αγωνιζόταν να προσθέσει περισσότερες εξαιτίας των ελλείψεων στο προσωπικό.

Τα ημερήσια ποσοστά μολύνσεων πλησιάζουν σε επίπεδο ρεκόρ πάνω από τα 10.000 και οι αρχές της δημόσιας υγείας εκτίμησαν αυτό τον μήνα ότι τον Οκτώβριο θα καταγράφονται στη χώρα ημερησίως 15.000 με 20.000 νέα κρούσματα.

Στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, η Μπίατρις Μάλερ, η διευθύντρια του Πνευμονολογικού Ινστιτούτου Marius Nasta, προσπαθεί να επανδρώσει μια κινητή ΜΕΘ.

«Προς το παρόν συναντώ τεράστια, τεράστια προβλήματα στο να διαθέσω αυτά τα κρεβάτια γιατί δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς προσωπικό», λέει η ίδια.

«Φοβάμαι»
Το νεκροτομείο του Ινστιτούτου επίσης βρίσκεται στα όρια της χωρητικότητάς του και εξετάζει το ενδεχόμενο της ενοικίασης καταψυκτών νεκροτομείων, εξηγεί.

«Φοβάμαι γιατί δεν ξέρω πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε αν δεν είμαστε αρκετοί. Υποπτεύομαι…ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χώρος για όσους θα σταθούν άτυχοι και θα αρρωστήσουν», δηλώνει από την πλευρά της η Ανίτα Τιμόφτε, επικεφαλής νοσηλεύτρια της ΜΕΘ στο Ινστιτούτο.

Οι περιορισμοί, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, επιβάλλονται εκ νέου σε πόλεις και χωριά με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Επιπλέον, όλο και περισσότερα σχολεία περνούν στην απομακρυσμένη διδασκαλία.

Μαζί με τις προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού και κλινών οι αρχές σχεδιάζουν να στείλουν κινητές μονάδες εμβολιασμού σε σχολεία και θέσπισαν μια λοταρία με κουπόνια και χρηματικά βραβεία ως κίνητρα για εμβολιασμό.

«Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να παράσχουμε εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα σε όσους την χρειάζονται. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που μας περιορίζει», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Αντρέι Μπατσίου.

Όσο για την Πάσκου, σχεδιάζει να εμβολιαστεί όταν αναρρώσει. Το ίδιο και ο Ραούλ Αντίν, ένας 20χρονος ασθενής που πασχίζει να πάρει ανάσα μέσα από τον αναπνευστήρα του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα