Αφγανιστάν: Ποιοι αποτελούν το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, το παρακλάδι του ISIS;

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά το παρακλάδι του που υπάρχει από το 2015 στον Αφγανιστάν αποτελεί μια σημαντική απειλή, λένε δυτικοί αναλυτές.
Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, όπως αποκαλείται, έχει χιλιάδες μαχητές, ανάμεσα τους έφηβοι και παιδιά, είναι αντίπαλος των Ταλιμπάν, θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμα και με βομβιστική επίθεσης αυτοκτονίας, στρατιώτες και αμάχους σε κάποια από τις ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Από το 2016 κάνουν βομβιστικές επιθέσεις και μέσα στην πρωτεύουσα. Έχουν ανατινάξει μαιευτικές κλινικές και σχολεία. Μια από τις χειρότερες επιθέσεις τους ήταν τον περασμένο Μάιο όταν χτύπησαν με βόμβες σχολείο για κορίτσια στην Καμπούλ, σκότωσαν 68 και τραυμάτισαν πάνω από 160 ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλές μαθήτριες.

Πολλοί από αυτούς είναι πρώην Ταλιμπάν που έβαλαν τα διακριτικά του ISIS για να γίνουν ακόμα χειρότεροι. Οι Ταλιμπάν τους πολεμούν, υπάρχουν και τοπικές αντιπαλότητες.

Έχουν ιδεολογικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαφορές. Ο ISIS δεν πιστεύει σε πολιτική ατζέντα, πιστεύουν ότι μόνο ο θεός πρέπει να κυβερνά. Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό εμιράτο, αλλά για τον ISIS αυτό δεν αρκεί.

Είναι πιο σκληροπυρηνικοί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα