Έρευνα UCL: Κοντά στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης η Βρετανία

Έρευνα UCL: Κοντά στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης η Βρετανία

Το 87% των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυτή τη στιγμή έναν βαθμό ανοσίας κατά του κορωνοϊού, είτε λόγω λοίμωξης είτε λόγω εμβολίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL.

Οι ίδιοι επιστήμονες, ωστόσο, αναφέρουν πως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα το όριο για επίτευξη ανοσίας της αγέλης στη χώρα έχει ανέβει στο 93% του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, ένας τόσο μεγάλος βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού καθιστά ήδη πιο δύσκολη τη διασπορά του ιού, εκτιμούν οι ερευνητές του UCL, κάτι που ίσως εξηγεί την απρόσμενη μείωση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Ο καθηγητής του UCL Καρλ Φρίστον δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά αλλά όχι ακόμα στο σημείο της ανοσίας της αγέλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις πραγματικού χρόνου βασισμένες σε δυναμικά αιτιακά μοντέλα».

Και ο ειδικός στους κορωνοϊούς Δρ Ντέιβιντ Μάθιους από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δηλώνει στην Daily Telegraph σχετικά με τις νέες εκτιμήσεις ότι η χώρα είναι πράγματι «πολύ κοντά» στην ανοσία της αγέλης.

«Αν υποθέσουμε ότι τίποτα πραγματικά απρόσμενο δε θα συμβεί, τότε αυτή η πανδημία έχει στην ουσία τελειώσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρώ ότι δε θα δούμε μια μεγάλη αύξηση αυτόν το χειμώνα ή σοβαρά επίπεδα θανάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Μάθιους.

Προειδοποίησε επίσης ότι «εν τέλει όλοι μας θα συναντηθούμε με τον ιό και είναι πολύ καλύτερο να το κάνουμε εμβολιασμένοι».

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας, τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν αρχίσει να μειώνονται σε όλες τις περιοχές της Αγγλίας και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Πολλοί επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι για να συμφωνήσουν με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις περί φθίνουσας πορείας του τρέχοντος κύματος της πανδημίας θα πρέπει να δουν τα αποτελέσματα της άρσης των περιορισμών στην Αγγλία που έγινε στις 19 Ιουλίου, καθώς και πτώση στον αριθμό την νοσηλευόμενων, που έχει ξεπεράσει τις 6 χιλιάδες.

Πάντως η εβομαδιαία αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Αγγλία χθες έπεσε στο 27% από το 30% για την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα