Καναδάς: Δεκάδες νεκροί από πρωτοφανή καύσωνα με 49,5 βαθμούς

Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του Καναδά ο καύσωνας που μαστίζει τα δυτικά της χώρας, ούτε σε διάρκεια, ούτε σε ένταση.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται από την προηγούμενη εβδομάδα έσπασαν κάθε ρεκόρ σήμερα με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει μέχρι τους 49,5 βαθμούς Κελσίου στο Λίτον της Βρετανικής Κολομβίας. Από τους 140 αιφνίδιους θανάτους που έχουν καταγραφεί στην περιοχή από την Παρασκευή, οι περισσότεροι αποδίδονται στον καύσωνα. Μόνο χθες υπέκυψαν 25 άνθρωποι στην περιοχή του Βανκούβερ .

Οι καναδικές υπηρεσίες και οι κάτοικοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι, τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν κλιματισμό.

ΗΠΑ

Το φαινόμενο, που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, πλήττει επίσης τις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, από το Σιατλ , όπου άνοιξαν οι δρόμοι από τη ζέστη, μέχρι το Πόρτλαντ όπου το θερμότερο σκαρφάλωσε πάνω από τους 46 βαθμούς, μέχρι την Καλιφόρνια όπου πολλαπλασιάζονται τα πύρινα μέτωπα. Τουλάχιστον 3 είναι οι νεκροί από θερμοπληξία.

Ένα άλλο κύμα καύσωνα χτυπά τις ανατολικές ακτές από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη όπου μια κατά τα άλλα συνηθισμένη πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του καύσωνα όπως λέει η πυροσβεστική. Και στις ανατολικές πολιτείες εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με θερμοπληξία ή αναπνευστικά προβλήματα.

Ρωσία

Στη Ρωσία, μια εβδομάδα μετά από τον καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την περιοχή της Μόσχας. Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά σε μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά. Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους ξεκόλλησε στέγη και έπεσε πάνω σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα