Βρετανία: Η κάμερα με τον Χάνκοκ να φιλά συνεργάτιδά του έπρεπε να κοιτάει στην αντίθετη κατεύθυνση

Βρετανία: Η κάμερα με τον Χάνκοκ να φιλά συνεργάτιδά του έπρεπε να κοιτάει στην αντίθετη κατεύθυνση

Η κάμερα ασφαλείας, από την οποία προήλθαν τα πλάνα του πρώην υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, να φιλά συνεργάτιδά του, γεγονός που οδήγησε στην παραίτησή του, θα έπρεπε να δείχνει προς την άλλη κατεύθυνση.
Αυτό ισχυρίζονται διάφορες αναφορές καθώς υπάρχουν υποψίες για το πώς προέκυψαν αυτά τα πλάνα.

 Σε έγγραφα, που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή της η Daily Telegraph, η Scotland Yard φέρεται να κάνει αναφορά σε μια κάμερα CCTV που δείχνει προς το μπαλκόνι έχοντας ένα «περιορισμένο οπτικό πεδίο» για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές εξοικειωμένες με το πρώην γραφείο του Χάνκοκ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι έγιναν αλλαγές (σε θέματα ασφαλείας) δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια οι πηγές αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί έρευνα του Υπουργείου Υγείας για να εξεταστεί εάν η κατεύθυνση της κάμερας μπορεί να έχει μετακινηθεί κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων ή από κάποιον άλλο που είχε πρόσβαση στο γραφείο.

Μια ξεχωριστή αναφορά από την Evening Standard αναφέρει ότι σύμφωνα με δικές της πηγές ενδέχεται να έχει «αλλοιωθεί» σκόπιμα η κάμερα.

«Όλοι πιστεύουμε ότι την έστησαν στον Ματ Χάνκοκ», ανέφερε πηγή σε σχετικό έγγραφο.

 Πηγές ανέφεραν επίσης στην εφημερίδα ότι είχαν προσληφθεί ιδιωτικοί εργολάβοι για την παρακολούθηση της κάμερας, αντί αυτό να γίνεται από αστυνομικούς ή κυβερνητικούς υπαλλήλους.

Την ίδια ώρα, σε όλο το Westminster έχει ξεκινήσει σειρά αναθεωρήσεων στην ασφάλεια καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη χρήση κάμερας σε κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα έγγραφα, που επικαλείται η Telegraph δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκε μία «πλήρης επισκόπηση ασφαλείας» στο ιδιόκτητο κτίριο από μια κοινοβουλευτική ομάδα ασφαλείας, την μητροπολιτική Αστυνομία και το Κέντρο Προστασίας της Εθνικής Υποδομής.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως «Το κτίριο έχει πολλά μπαλκόνια και βεράντες και συστήνεται να καλύπτονται επίσης από κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες που επιλέγονται για αυτό θα είναι σταθερές ή θα έχουν περιορισμένο οπτικό πεδίο και δεν προορίζεται να παρακολουθούνται περιοχές εκτός των μπαλκονιών».

 Ένας πρώην ντετέκτιβ από την Scotland Yard, δήλωσε ότι η κάμερα θα ήταν κανονικά στραμμένη έτσι ώστε να παρακολουθεί το μπαλκόνι του υπουργού και την έξοδο κινδύνου και όχι την πόρτα όπως προκύπτει από το βίντεο.

Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας David Videcette θεωρεί πως κάποιος «επαναπροσδιόρισε την κάμερα». «Η κάμερα CCTV που έπιασε τον Ματ Χάνκοκ να φιλάει την συνεργάτιδά του στο γραφείο του ήταν εκεί για να παρακολουθεί ένα μπαλκόνι και έπρεπε να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

»Οι αποφάσεις για χρήση αυτού του χώρου ως γραφείο του ήταν ανόητες. Αλλά η ουσία στο θέμα αυτό είναι ότι κάποιος επανατοποθέτησε την κάμερα...Οι συνέπειες αυτού από άποψη ασφάλειας είναι τεράστιες».

Το DHSC διεξάγει τη δική του έρευνα για τη διαρροή των βίντεο, ενώ παράλληλα η MI5 πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με το Υπουργικό Συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το συμβάν και τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times.

 Τη Δευτέρα, ο νέος υπουργός Υγείας, Said Javid, επιβεβαίωσε ότι η κάμερα στο γραφείο του έχει πλέον απενεργοποιηθεί.

Επίσης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Robert Buckland είπε ότι έχει ενημερωθεί πως δεν υπάρχει CCTV κάμερα στο γραφείο του μετά την παραγγελία για «σάρωση» του δικού του τμήματος.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα