Στη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΠΟΥ για να μελετήσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Sputnik-V

Στη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΠΟΥ για να μελετήσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Sputnik-V

Αντιπροσωπεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, με σκοπό να μελετήσει τα δεδομένα που αφορούν στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού Sputnik-V στο πλαίσιο της πιστοποίησής του, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου της Αγίας Πετρούπολης, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

«Από την αρχή βρίσκομαι σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση, επειδή ενώπιον μας βρίσκεται το ζήτημα της έγκρισης του εμβολίου», δήλωσε ο Κλούγκε, τονίζοντας ότι οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στις 4 Ιουνίου.

Ο Κλούγκε υπογράμμισε ότι σχετικά με την πιστοποίηση «του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, υπάρχουν σαφώς λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι». «Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο ΠΟΥ μελετούν το εμβόλιο, γεγονός που από μόνο του είναι καλό σημάδι», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Ο Κλούγκε εξήρε το έργο της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και της ρωσικής φαρμακοβιομηχανίας για τις προσπάθειές της να γίνουν προσιτά στον πληθυσμό της χώρας μερικά εμβόλια αμέσως, επεσήμανε ωστόσο ότι «πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιασθεί», γιατί «κατ’ αυτό τον τρόπο θα πρέπει να ανεβάσουμε το ποσοστό των εμβολιασθέντων πολιτών».

Ο Κλούγκε είπε επίσης ότι «θα πρέπει να εμβολιασθεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία», «αλλά ο εμβολιασμός θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ο Κλούγκε είπε ότι «επί του παρόντος, το 26% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου», αλλά επεσήμανε ότι «οι ρυθμοί του εμβολιασμού πρέπει να είναι σημαντικά πιο υψηλοί, ώστε να διαλύσουμε τις επιφυλάξεις. Γι’αυτό, ο καλύτερος φίλος σε αυτή την περίπτωση είναι η ταχύτητα».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ότι ξεκίνησε την εξέταση των δεδομένων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, αλλά μέχρι στιγμής η διαδικασία κατοχύρωσης του ρωσικού εμβολίου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα