Γιαΐρ Λαπίντ: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ της ισραηλινής δημοσιογραφίας που θέλει να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

Γιαΐρ Λαπίντ: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ της ισραηλινής δημοσιογραφίας που θέλει να εκθρονίσει τον Νετανιάχου

Οταν ο δημοσιογράφος σταρ της τηλεόρασης, ο Τζορτζ Κλούνει της ισραηλινής δημοσιογραφίας, εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό για να ιδρύσει το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), οι επικριτές του έλεγαν ότι ποντάρει στην εμφάνιση του ωραίου για να γοητεύσει την μεσαία τάξη.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Γιαΐρ Λαπίντ έχει εξελιχθεί σε βασικό πολιτικό αντίπαλο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πρόσωπο που πρωτοστατεί στην επιχείρηση της εκθρόνισής του. Είναι ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης που εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την εκδίωξη του Νετανιάχου από την εξουσία.

Στις προηγούμενες εκλογές, τον Μάρτιο 2020, ο Γιαΐρ Λαπίντ είχε εντάξει το κόμμα του στον κεντρώο συνασπισμό «Μπλε-Λευκό» του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντς. Οταν αυτός έκλεισε κυβερνητική συμφωνία με τον Νετανιάχου, ο Γιαΐρ Λαπίντ αποχώρησε.

«Είπα στον Μπένι Γκαντς «έχω δουλέψει με τον Νετανιάχου...και δεν θα σ’ αφήσει να ακουμπήσεις τα χέρια στο τιμόνι»...», έλεγε ο Λαπίντ.

«Ο Γκαντς μου είπε «του έχουμε εμπιστοσύνη, έχει αλλάξει». Και του απάντησα «ο τύπος είναι 71 ετών και δεν θ' αλλάξει». Και, δυστυχώς για την χώρα, είχα δίκιο», είχε δηλώσει στο AFP πριν από μήνες ο Γιαΐρ Λαπίντ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Νετανιάχου (2013-2014).

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις 23 Μαρτίου, το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ εξασφάλισε την δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας 17 έδρες στην ισραηλινή βουλή, πίσω από το Λικούντ του Νετανιάχου.

Γεννημένος το 1963 στο Τελ Αβίβ, ο Λαπίντ είναι γιος του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τόμι Λαπίντ. Η μητέρα του Σουλαμίτ, είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκ των ιδρυτών της εφημερίδας Maariv.

Η δημοσιογραφία ήταν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ξεκίνησε την δική του δημοσιογραφική καριέρα στην Maariv για να περάσει στην συνέχεια στην μεγάλης κυκλοφορίας Yedioth Aharonot, που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Αλλά παράλληλα ασχολείται με την πυγμαχία, τις πολεμικές τέχνες, γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα και σειρές για την τηλεόραση, συνθέτει, ερμηνεύει τραγούδια και παίζει σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στην δεκαετία του 2000 παρουσιάζει στην τηλεόραση το δημοφιλέστερο talk-show και επιβάλλεται ως η ενσάρκωση του μέσου Ισραηλινού, κάνοντας σε κάθε καλεσμένο την ερώτηση: «Τι είναι ισραηλινό κατά την γνώμη σας».

Πατριώτης, φιλελεύθερος, υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, ο Γιαΐρ Λαπίντ συσπειρώνει το κέντρο, αλλά συγκεντρώνει την οργή των ορθόδοξων εβραίων.

«Αποφεύγει οποιαδήποτε αυτοπροβολή...είναι ο πιο «μη υποψήφιος» από όλους τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία», σημείωνε πριν από τις εκλογές ο δημοσιογράφος Γιουβάλ Κάρνι στην Yediot Aharonot, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί εκτιμούν την ταπεινοφροσύνη.

Οταν χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν κάθε εβδομάδα κατά του Νετανιάχου μπροστά στην πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, ο Γιαΐρ Λαπίντ κρατούσε χαμηλούς τόνους.

Ο Λαπίντ πήγε σε διαδηλώσεις, αλλά είχε πρόβλημα να διαδηλώσει μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ελεγε ότι δεν επιδιώκει να εγκατασταθεί εκεί αλλά να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να διώξει τον «βασιλιά Νετανιάχου» από τον θρόνο του και «να σπάσει του φραγμούς που χωρίζουν την ισραηλινή κοινωνία».

Ακόμη πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνηση που θα λέει: «δεν μισιόμαστε».

Με τον Ναφτάλι Μπένετ, εκπρόσωπο της ριζοσπαστικής δεξιάς που είναι αντίθετη με τα κεντρώα οράματά του, συγκροτεί μία αφύσικη συμμαχία, αλλά με έναν κοινό στόχο, την αλλαγή στην ηγεσία του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα