Ομαδικός τάφος 215 παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά

Ομαδικός τάφος 215 παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο ιθαγενών στον Καναδά

Ένας ομαδικός τάφος στον οποίο βρέθηκαν ίχνη από 215 παιδιά αποκαλύφθηκε σε παλιό σχολείο που είχε ιδρυθεί για την αφομοίωση των αυτόχθονων κατοίκων στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Τα παιδιά ήταν μαθητές του οικοτροφείου Kamloops Indian Residential School, το οποίο έκλεισε το 1978.

 Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό σχολίασε ότι η μακάβια αυτή ανακάλυψη ήταν «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας».

 Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια και οι χρόνοι θανάτου των παιδιών.

Η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς της Βρετανικής Κολούμπια, δήλωσε ότι το προκαταρκτικό εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια που δεν καταγράφηκε ποτέ από τους διαχειριστές του σχολείου.

Το σχολείο αφομοίωσης Ινδιάνων στο Κάμλουπς, το οποίο λειτουργούσε ως οικοτροφείο, ήταν το μεγαλύτερο του είδους στην περιοχή. Είχε ανοίξει το 1890 υπό ρωμαιοκαθολική διοίκηση και τη δεκαετία του '50 είχε φτάσει να έχει έως και 500 μαθητές.

Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, λειτουργώντας το και ως κατοικία για ντόπιους μαθητές μέχρι το 1978, οπότε έκλεισε.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι», δήλωσε η κα Κασίμιρ. «Κάποια ήταν τριών ετών», τόνισε.

Η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολούμπια, Λίζα Λαπουάν δήλωσε στο CBC ότι «είμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών».

The news that remains were found at the former Kamloops residential school breaks my heart - it is a painful reminder of that dark and shameful chapter of our country’s history. I am thinking about everyone affected by this distressing news. We are here for you. https://t.co/ZUfDRyAfET

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) May 28, 2021

efsyn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα