Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Ο χωρισμός και η μοιρασιά της τεράστιας περιουσίας

Την ίδια μέρα που το ζευγάρι ανακοίνωσε στο Twitter τον χωρισμό του, ο Μπιλ μετέφερε στον λογαριασμό της Μελίντα μετοχές αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την αποκάλυψη της Wall Street Journal.

Μπιλ και Μελίντα έχουν αρχίσει να μοιράζουν την τεράστια περιουσία του Γκέιτς, ύψους 130 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, ενώ το Bloomberg την τοποθετεί στα 146 δισ. δολάρια.

Όταν χωρίζουν τόσο πλούσιοι άνθρωποι, το διαζύγιο αφορά πάντα πολλά περισσότερα από το τέλος ενός γάμου. Τα συνήθη διλήμματα του χωρισμού αναμειγνύονται με τη μοίρα των φιλανθρωπικών δράσεων και την τύχη μετοχών αξίας δισεκατομμυρίων.

   Τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, ανακοινώθηκε ο χωρισμός τους έπειτα από 27 χρόνια και την ίδια στιγμή ο Μπιλ περνούσε στη γυναίκα του τα πακέτα μετοχών που έχει σε μια εταιρία εμφιάλωσης Coca-Cola, ένα τηλεοπτικό κανάλι του Μεξικού και μια καναδική σιδηροδρομική εταιρία, όπως έγινε γνωστό από τις τραπεζικές συναλλαγές.

Η οδύσσεια για τη μοιρασιά της περιουσίας δεν αναμένεται εύκολη, οι δυο τους έχουν στα χέρια τους κεφάλαια άνω των 180 δισ. δολαρίων (50 δισεκατομμύρια διαχειρίζεται το ίδρυμά τους), όσο το ΑΕΠ του Καζακστάν ή του Κατάρ δηλαδή.

Μπιλ και Μελίντα έγραψαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι χωρίζουν γιατί «δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε πια να συνεχίσουμε μαζί ως ζευγάρι». Μόνο που οι δικές τους συναισθηματικές περιπέτειες έχουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

 Το ίδρυμά τους Bill & Melinda Gates Foundation, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του κόσμου, έχει κεφάλαια της τάξης των 49,8 δισ. δολαρίων, δίνοντας δουλειά σε 1.600 ανθρώπους στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Κι ενώ ο χωρισμός τους δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία του ιδρύματος, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, καθώς αμφότεροι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως πρόεδροι, όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η μακροχρόνια μοίρα του.

Αλλά και τι θα γίνει τελικά με την περιουσία του Μπιλ. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η Μελίντα δεν θα μείνει με τα 2 δισ. δολάρια που της μετέφερε εκείνος, ο οποίος έγινε τα τελευταία χρόνια και ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ, κατέχοντας περισσότερα στρέμματα από κάθε άλλο αμερικανό πολίτη.

«Μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά στη σχέση μας, πήραμε την απόφαση να δώσουμε τέλος στον γάμο μας», έγραψε ο Μπιλ σε ένα tweet, «τα τελευταία 27 χρόνια, έχουμε μεγαλώσει τρία φανταστικά παιδιά και χτίσαμε ένα ίδρυμα που λειτουργεί σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζουν υγιείς και παραγωγικές ζωές».

Με την ειδησεογραφία να έχει υπάρξει καταιγιστική μετά την 3η Μαΐου, μάθαμε τελικά πως η Μελίντα σκεφτόταν εδώ και καιρό να πάρει διαζύγιο, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019.

Αργότερα αποκαλύφθηκε πως το ζευγάρι δεν έχει υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι όταν παντρεύτηκαν το 1994, ο Γκέιτς ήταν ήδη ο πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία άνω των 9 δισ. δολαρίων.

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Ένας γάμος με την αξιοπιστία γιαπωνέζικου αυτοκινήτου
   
Για τον περισσότερο κόσμο, ο γάμος των Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έμοιαζε εξωτερικά σαν γιαπωνέζικο αυτοκίνητο: χωρίς ιδιαίτερη αίγλη, αλλά με την αξιοπιστία και την υπόσχεση ότι δεν θα χαλάσει ποτέ.

Όταν ανακοίνωσαν λοιπόν το διαζύγιό τους έπειτα από 27 χρόνια, σχεδόν όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Ιδιαίτερα όσοι τους γνώριζαν προσωπικά.

Κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο τέλος. Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1987, όταν η Μελίντα πήγε να δουλέψει στη Microsoft και συνάντησε για πρώτη φορά το αφεντικό Μπιλ σε ένα επαγγελματικό δείπνο στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπιλ της ζήτησε να βγουν «σε δύο εβδομάδες από σήμερα» και εκείνη του απάντησε: «‘‘Δύο εβδομάδες από σήμερα; Δεν έχω ιδέα τι θα κάνω σε δυο βδομάδες από σήμερα’’. Και εγώ του είπα: ‘‘Δεν είσαι αρκετά αυθόρμητος για μένα’’», όπως τα θυμάται εκείνη.

   
Του έδωσε τελικά το τηλέφωνό της και του είπε να την πάρει όταν θα έφτανε η μέρα που είχε στο μυαλό του για να βγουν. Εκείνος όμως την κάλεσε αργότερα την ίδια νύχτα για να της πει: «Είναι αυτό αρκετά αυθόρμητο για σένα;». Αποδείχτηκε πως ήταν.

Άρχισαν να βγαίνουν λοιπόν και, όπως εξομολογήθηκε κάποια στιγμή ο Μπιλ σε ένα ντοκιμαντέρ του Netflix: «Νοιαζόμασταν πολύ ο ένας για τον άλλο και υπήρχαν μόνο δύο πιθανότητες: είτε θα χωρίζαμε είτε θα παντρευόμασταν».

Η Μελίντα αποκάλυψε ότι βρήκε τον πάντα μεθοδικό Μπιλ να φτιάχνει μια λίστα στον πίνακα με τα «υπέρ και τα κατά του να παντρεύεσαι». Τα υπέρ ήταν προφανώς περισσότερα από τα κατά και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1994, έπειτα από δεσμό 7 ετών, σε νησί της Χαβάης.

Ο Μπιλ νοίκιασε μάλιστα όλα τα δωμάτια του Μάουι και όλα τα ελικόπτερα της Χαβάης για να μην μπορούν να τραβήξουν από αέρος φωτογραφίες οι παπαράτσι. Ο γάμος κόστισε, σύμφωνα με το Forbes, 1 εκατ. δολάρια. Το 1994.

   
Η Μελίντα είχε δηλώσει στο Fortune ότι η μαμά της την είχε συμβουλεύσει πως δεν ήταν καλή ιδέα να βγαίνει με το αφεντικό της. Όπως είχαν εξομολογηθεί σε παλιότερη συνέντευξή τους στο Business Insider, το ζευγάρι δεν δημοσιοποιούσε τη σχέση τους στη δουλειά και ζητούσαν από συναδέλφους και οικογένεια να σεβαστούν την προσωπική τους ζωή.

«Όταν κοιτάζω πίσω, ο Μπιλ ήταν ο ίδιος άνθρωπος με τον οποίο έκανα παρέα στο πανεπιστήμιο», είπε η Μελίντα στο Fortune, «του είχα μεγάλη εκτίμηση και εκείνος με σεβόταν εξίσου. Εννοείται πως με τραβούσε το υπέροχο μυαλό του, αλλά μετά από αυτό, η περιέργειά του. Και έχει και μια πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ. Λατρεύω αυτή του την πλευρά».

Έναν χρόνο μετά τον γάμο ολοκληρώθηκε και η έπαυλη των Γκέιτς, το φοβερό και τρομερό «Xanadu 2.0», όπως το λέει εκείνος. Η τελευταία εκτίμηση της βίλας μάς έρχεται από το 2016 και κάνει λόγο για αξία στα 124 εκατ. δολάρια.

Εκεί μεγάλωσαν οι δύο κόρες και ο γιος τους. Χωρίς κινητό ή άλλη φορητή συσκευή στα χέρια ως και τα 14 τους.

Ο Μπιλ δήλωσε μάλιστα στο περιοδικό Rolling Stone ότι μεγάλωσε τα παιδιά του ως θεησκευόμενους χριστιανούς: «Αναθρέψαμε τα παιδιά μας με θρησκευτικό τρόπο. Πηγαίνουν στην καθολική εκκλησία που πηγαίνει η Μελίντα και συμμετέχω κι εγώ».

Η κοινή φιλανθρωπική δράση
   
Μετά τον αρραβώνα τους, οι Μπιλ και Μελίντα ταξίδεψαν στην Αφρική στα τέλη του 1993 και ήταν σε εκείνο το ταξίδι που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σε έναν περίπατο σε παραλία της Ζανζιβάρης, οι δυο τους άρχισαν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άλλους με τα λεφτά τους. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα που θα γινόταν τελικά το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

«Δεν είναι δίκαιο να έχουμε τέτοιο πλούτο όταν δισεκατομμύρια άλλοι έχουν τόσα λίγα», έγραψε κάποια στιγμή η Μελίντα στις περίφημες πια επιστολές που συντάσσει το ζεύγος μία φορά τον χρόνο.

Το Bill & Melinda Gates Foundation έχει δωρίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αναρίθμητες δράσεις στον πλανήτη, από τη μάχη με μεταδοτικές νόσους μέχρι και μαζικούς εμβολιασμούς σε μη προνομιούχα παιδιά.

Ιδρύθηκε το 2000 στο Σιάτλ με πρωταρχικό στόχο τα θέματα δημόσιας υγείας, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

   
«Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε την πίστη μας σε αυτή την αποστολή και θα συνεχίσουμε την από κοινού δουλειά μας στο ίδρυμα», καθησύχασαν τον κόσμο για τη λειτουργία του ιδρύματος στο tweet του χωρισμού.

«Εγώ και ο Μπιλ είμαστε ίσοι εταίροι», δήλωσε εκείνη το 2019 στο πρακτορείο Associated Press, «οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να είναι ίσοι στον εργασιακό χώρο».

Οι Γκέιτς είναι πίσω και από τη φιλανθρωπική πρωτοβουλία Giving Pledge, από κοινού με τον κροίσο της επενδυτικής Γουόρεν Μπάφετ, που καλεί τους μεγιστάνες να δώσουν τη μισή τουλάχιστον περιουσία τους σε αγαθοεργίες.

Οι Γκέιτς εμπιστεύτηκαν στο ίδρυμά τους πάνω από 36 δισ. δολάρια μεταξύ 1994-2018, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πιστοί στις δεσμεύσεις τους για δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της περιουσίας τους, οι Γκέιτς έχουν δηλώσει πως καθένα από τα τρία παιδιά τους θα κληρονομήσει «μόλις» 10 εκατ. δολάρια. Όλα τα άλλα θα πάνε για φιλανθρωπικές δράσεις.

 
«Θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία, όπου θα έχουν μεν την ελευθερία να κάνουν τα πάντα, όχι όμως τόσα λεφτά που να μην κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Η 25χρονη κόρη τους, Τζένιφερ, έγραψε στο Instagram για το επικείμενο διαζύγιο: «Ήταν δύσκολος ο καιρός για όλη την οικογένεια. Εγώ μαθαίνω ακόμα πώς να υποστηρίζω τις δικές μου διαδικασίες και συναισθήματα».

Συμφωνίες/ασυμφωνίες
   
Στη σχετικά πρόσφατη αυτοβιογραφία της «The Moment of Lift» (εκδόθηκε το 2019), η Μελίντα έγραψε για τα παιδικά της χρόνια, αλλά και για τη ζωή και τις προκλήσεις ως σύζυγος ενός τόσο ισχυρού άντρα.

Γράφει κάπου πως ήταν η κοινή τους δουλειά στο ίδρυμα που τους έφερε ακόμα πιο κοντά, βελτιώνοντας την ποιότητα της σχέσης τους: «Έπρεπε να μάθει πώς να είναι ίσος κι εγώ πώς να διεκδικήσω να είμαι ίση απέναντί του».

Πέρα από το ίδρυμα, η Μελίντα Γκέιτς έχει ιδρύσει την Pivotal Ventures, μια επενδυτική εταιρία που επικεντρώνεται στη γυναίκα και την οικογένεια.

Εκείνη έχει μιλήσει αρκετές φορές για τη σχέση της με τον Μπιλ και πώς αυτή άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. «Έπρεπε να αλλάξουμε για να γίνουμε πραγματικά ίσοι. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στιγμιαία σε ένα βράδυ, αλλά έχουμε δεσμευτεί και οι δύο σε αυτό».

Σύμφωνα με την ίδια, έπλεναν μαζί τα πιάτα κάθε βράδυ, ώστε ακόμα και οι δουλειές στο σπίτι να είναι μοιρασμένες. Ήταν δική της νίκη αυτή.

 
Όπως και το γεγονός ότι ο Μπιλ ήταν πρόεδρος του ιδρύματος στα χρόνια που έτρεχε τη Microsoft και έπρεπε να πειστεί για να παραχωρήσει αρμοδιότητες και εξουσίες στη σύζυγό του. Αμφότεροι και ισάξια βραβεύτηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2016 με το Προεδρικό Μετάλλιο για τη φιλανθρωπική τους δράση.

Όσο για το πώς διαχειρίζονταν τις συγκρούσεις, η ίδια είχε γράψει στο ετήσιο γράμμα των Γκέιτς το 2018 χαριτολογώντας πως «δεν διαφωνούμε ποτέ».

Εκείνος είπε: «Οι περιστασιακές διαφωνίες μας αυτές τις μέρες αφορούν τις τακτικές. Επειδή εγώ έχω υπάρξει δημόσιο πρόσωπο για περισσότερο καιρό, και επειδή είμαι άντρας, κάποιοι υποθέτουν ότι παίρνω εγώ όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Αυτό δεν έχει συμβεί όμως ποτέ».

   Η Μελίντα πρόσθεσε πως το ζευγάρι αποφεύγει τους καυγάδες καθώς μοιράζεται τις ίδιες αξίες, αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλο.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, καλός φίλος του ζεύγους, είχε δηλώσει στο Fortune ότι ο Μπιλ «είναι πανέξυπνος, προφανώς», αλλά «σε όρους τού να βλέπεις τη μεγαλύτερη εικόνα, εκείνη είναι εξυπνότερη».

Στις 3 Μαΐου 2021, το ζευγάρι ανακοίνωσε τον χωρισμό του. Κανείς, παρά μόνο οι ίδιοι, δεν γνωρίζει τι συνέβη στον γάμο τους…

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα