Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών στις ΗΠΑ – Τι λένε Έλληνες επιστήμονες

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών στις ΗΠΑ – Τι λένε Έλληνες επιστήμονες

Προχωράει με γοργούς ρυθμούς η εκστρατεία Ελευθερία, πάνω από 2.500.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και από αυτούς και τις δύο δόσεις έχει κάνει ένα ποσοστό γύρω στο 12%.  

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών το ποσοστό των γιατρών που έχει εμβολιαστεί στο δημόσιο είναι  82%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα φτάνει το 88% ,ωστόσο αρκετά πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι γύρω στο 60% κάτι που προβληματίζει έχει ανοίξει λοιπόν μια συζήτηση για το εάν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στους υγειονομικούς.
Βέβαια ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα επί του παρόντος γιατί εγείρει νομικά ζητήματα. 

Να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία την επόμενη χρονιά με την AstraΖeneca, μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και όχι για λόγους ασφάλειας του εμβολίου. 

Στη χώρα μας  αυτό δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό για το 2021 καθώς το υπουργείο υγείας διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί η δεύτερη δόση, για όσους κάνουν την πρώτη. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα  για τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Στη μάχη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο δεκαήμερο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τα ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα 

Η κουβέντα έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες και για τον εμβολιασμό των παιδιών, μετά την άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου της  Pfizer στους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών στην Αμερική,  ωστόσο όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός και παρά το γεγονός ότι σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού τους αυτό θα γίνει με μεγάλη προσοχή και μόνο εάν το επιτάσσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα