Ένας αγρότης άλλαξε τα σύνορα Βελγίου ‑ Γαλλίας

Ένας αγρότης άλλαξε τα σύνορα Βελγίου ‑ Γαλλίας

Ένας αγρότης στο Βέλγιο προκάλεσε αναταραχή μετά την «αναδιαμόρφωση» των συνόρων της χώρας με τη Γαλλία.

Το γεγονός έγινε γνωστό όταν κάποιος ντόπιος ιστοριοδίφης, που περπατούσε στο δάσος, παρατήρησε ότι μια πέτρα που ήταν το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών είχε κινηθεί 2,29 μέτρα.

 Ο Βέλγος αγρότης, προφανώς ενοχλημένος από την πέτρα που βρισκόταν στον δρόμο του τρακτέρ του, την είχε μετακινήσει μέσα σε γαλλικό έδαφος.

Το περιστατικό, που θα περίμενε κανείς να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, εντούτοις, αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα και από τις δυο πλευρές.

Ο David Lavaux, δήμαρχος του βελγικού χωριού Erquelinnes, δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1: «Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και τη Γαλλία μικρότερη, δεν είναι καλή ιδέα».

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αυτή η κίνηση προκάλεσε πονοκέφαλο μεταξύ ιδιωτών γαιοκτημόνων. 

 
Σημειώνεται πως τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου εκτείνονται σε 620 χιλιόμετρα (390 μίλια). Θεσμοθετήθηκαν επίσημα βάσει της Συνθήκης του Κορτρίκ, που υπογράφηκε το 1820 μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ πέντε χρόνια νωρίτερα. Η πέτρα χρονολογείται από το 1819.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος δήμαρχος δήλωσε: «Ήμουν χαρούμενος, η πόλη μου ήταν μεγαλύτερη, αλλά ο δήμαρχος του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε».

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο στα σύνορα», δήλωσε αστειευόμενος ο δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού, Aurélie Welonek.

Σημειώνεται πως οι τοπικές βελγικές αρχές σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με τον αγρότη για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της θέση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα έπρεπε να καλέσει την γαλλο-βελγική συνοριακή επιτροπή, που παραμένει αδρανής από το 1930.

 
Από την πλευρά του, ο κ. Lavaux σημείωσε ότι ο αγρότης μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες εάν δεν συμμορφωθεί.

«Εάν δείξει καλή θέληση, δεν θα έχει πρόβλημα, θα επιλύσουμε φιλικά το ζήτημα», δήλωσε στον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων Sudinfo.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα