Νέο ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Λιβύης

Νέο ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Λιβύης

Τουλάχιστον 11 μετανάστες πνίγηκαν χθες Κυριακή το πρωί στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Λιβύης, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

  «Τουλάχιστον 11 μετανάστες πνίγηκαν το πρωί όταν το πλοιάριό τους ανατράπηκε ανοικτά των ακτών στη Ζαουίγια, στη Λιβύη, ενώ 12 επιζήσαντες διασώθηκαν από την ακτοφυλακή», ανέφερε ο ΔΟΜ μέσω Twitter.

«Οι συνεχείς απώλειες ζωών απαιτούν επειγόντως αλλαγή της προσέγγισης όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη και στην κεντρική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η Λιβύη, βυθισμένη από το 2011 σε χάος και ένοπλες συγκρούσεις, μετατράπηκε σε πλατφόρμα αναχώρησης χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της Ευρώπης.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη. Αρκετοί άλλοι πνίγηκαν.

Οι μετανάστες καταλήγουν συχνά σε κέντρα κράτησης τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού και στα οποία οι συνθήκες είναι εξαιρετικά άσχημες, παρά τις εκκλήσεις τα κέντρα αυτά να κλείσουν και να δημιουργηθούν άλλες δομές υποδοχής.

Τόσο ο ΔΟΜ όσο και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λιβύη συνεχίζουν να υφίστανται αυθαίρετες κρατήσεις, κακομεταχείριση, εκμετάλλευση και βία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα