Αγγλία: Θάνατος 9χρονης συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αγγλία: Θάνατος 9χρονης συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Δικαιοσύνη ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να θέσει πιο αυστηρούς περιορισμούς για τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων με στόχο να αποφευχθούν θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού έκρινε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε στο θάνατο ενός 9χρονου κοριτσιού στο Λονδίνο. 

«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν μελλοντικοί θάνατοι και πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας έχει την εξουσία να λάβει τέτοια μέτρα», συμπεραίνει σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απευθύνεται στην βρετανική κυβέρνηση ο Φίλιπ Μπάρλοου, ο αναπληρωτής ιατροδικαστής του Σάουθγουορκ στο Λονδίνο.

Ο δικαστικός αυτός λειτουργός είχε εξετάσει τα αίτια θανάτου της Έλα Αντού-Κίσι-Ντέμπρα, η οποία απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 από σοβαρή κρίση άσθματος. Συμπέρανε τον Δεκέμβριο του 2020, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δύο εβδομάδες, ότι η ρύπανση του αέρα είχε «συμβάλει» στον θάνατο αυτόν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον τομέα της Δικαιοσύνης.  
Το μικρό αυτό κορίτσι, που ήταν εννέα ετών, ζούσε στο Λιούισαμ, σε απόσταση μικρότερη των τριάντα μέτρων από την South circular, μια πολυσύχναστη διαδρομή στο νότιο Λονδίνο, και εκτίθετο σε επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και αιρούμενων σωματιδίων, τους πιο επιβλαβείς ρύπους, που υπερέβαιναν αυτά που επιτρέπονται βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Στην έκθεσή του, ο ιατροδικαστής συνιστά να θεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ «ως ελάχιστες απαιτήσεις». «Στόχοι που θα ήταν νομικά δεσμευτικοί και θα στηρίζονται στις οδηγίες του ΠΟΥ θα μείωναν τον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογραμμίζει.

Ο Φίλιπ Μπάρλοου σημειώνει επίσης ότι «μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης μιας καλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που καταγράφονται σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να μειώσουν την έκθεσή τους στην ρύπανση αυτού του είδους.

Η μητέρα της Έλα, η Ρόζαμουντ Κίσι-Ντέμπρα, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις συστάσεις αυτές, σημειώνοντας ότι «παιδιά πεθαίνουν άσκοπα επειδή η κυβέρνηση δεν δρα επαρκώς για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Από 28.000 ως 36.000 υπολογίζονται οι θάνατοι κάθε χρόνο στη Βρετανία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Προφανώς, ο τοξικός αέρας δεν θα εξαφανιστεί από μόνος του. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεδριάσει και να εξηγήσει τι θα κάνει επιπλέον για να εμποδίσει να κόβεται σύντομα το νήμα της ζωής ανθρώπων, όπως συνέβη με την Έλα», αντέδρασε η Κέιτι Νιλντ, δικηγόρος στην ένωση προστασίας του περιβάλλοντος ClientEarth.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα