ΠΟΥ: Ο κόσμος μπορεί να θέσει την πανδημία υπό έλεγχο μέσα σε μήνες

ΠΟΥ: Ο κόσμος μπορεί να θέσει την πανδημία υπό έλεγχο μέσα σε μήνες

Ο κόσμος έχει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτρέποντας για έναν δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των παγκόσμιων πόρων.

Όμως, η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στην καθημερινή ενημέρωση του ΠΟΥ από τη Σουηδία, ως φιλοξενούμενη, στράφηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και είπε ότι είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να βάζουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα εφαρμόζουμε διαρκώς και δίκαια», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εντούτοις, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται η Covid-19 στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, πιθανόν λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους. Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπογράμμμισε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει τώρα εμβολιαστεί κατά της Covid-19, μόλις ένας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες έχει κάνει μία δόση εμβολίου.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων είναι αυτό που διέπει τη διανομή των εμβολίων», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα