Αυστραλία: Νεκρή 48χρονη λόγω θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό με το AstraZeneca

Αυστραλία: Νεκρή 48χρονη λόγω θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό με το AstraZeneca

Η Ομάδα Έρευνας για την Ασφάλεια των Εμβολίων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της γυναίκας πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Τον πρώτο θάνατο από θρόμβωση, που συνδέεται, πιθανότατα, με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε την Παρασκευη η Αυστραλία. Σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, μια γυναίκα 48 ετών έχασε τη ζωή της, ενώ προηγουμένως είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Η Ομάδα Έρευνας για την Ασφάλεια των Εμβολίων της Αυστραλίας (VSIG), η οποία πραγματοποίησε σύσκεψη για το θέμα την Παρασκευή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της γυναίκας από τη Νέα Νότια Ουαλίας πιθανότατα συνδέεται με τον εμβολιασμό.

«Ελλείψει άλλης αιτίας για το κλινικό σύνδρομο, η VSIG πιστεύει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη μια αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό», δήλωσε η Διοίκηση Θεραπευτικών Προϊόντων – TGA της Αυστραλίας. Αυτή ήταν η τρίτη περίπτωση σπάνιων θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο στην Αυστραλία, με τους άλλους δύο ασθενείς να αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, πρόσθεσε η TGA. Η 48χρονη γυναίκα πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Η TGA είπε ότι η περίπτωσή της ήταν περίπλοκη λόγω υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Πιθανόν η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με την AstraZeneca
Είναι πιθανόν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων κατά της Covid-19 με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, δήλωσε σήμερα η υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρυνασέρ.

«Η απόφαση δεν έχει ληφθεί», αλλά μετά την απόφαση της Δανίας να μην χρησιμοποιήσει το εμβόλιο, «η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι» η Ευρώπη να μην ανανεώσει τις παραγγελίες, δήλωσε η υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. «Δεν έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με τις Johnson & Johnson και AstraZeneca για νέο συμβόλαιο, εκεί που έχουμε συνομιλίες με τις Pfizer/BioNTech και Moderna».

«Εχουμε ένα χαρτοφυλάκιο με εμβόλια τύπου mRNA που λειτουργεί πολύ καλά και έχουν λίγες παρενέργειες, θα έχουμε νέα εμβόλια, αν όλα πάνε καλά, των Novavax, Sanofi, που είναι εμβόλια ενισχυτικών πρωτεϊνών, που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και έχουμε καθυστέρηση 50 ετών σε αυτό το είδος της τεχνολογίας», εξήγησε. «Αυτά τα εμβόλια θα φθάσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο, άρα θα έχουμε πολλές δόσεις σε πολλές πλατφόρμες που θα επιτρέψουν να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών». AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι Pfizer-BioNTech αποδείχθηκαν «αξιόπιστος εταίρος, που τήρησε τις δεσμεύσεις και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας», εν αντιθέσει με τις παραδόσεις της AstraZeneca.

Δανία: Δεν ξέρει τι να κάνει με τα εμβόλια της AstraZeneca που της απέμειναν
Η Δανία δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα κάνει με τα εμβόλια που απέμειναν, καθώς χθες η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει οριστικά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες. Σημειώνεται ότι η Δανία προέβη σε αυτή την απόφαση ύστερα από τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων που ίσως σχετίζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστήριζε ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες, ενώ η Κομισιόν έχει διατάξει νέα έρευνα σχετικά με το εμβόλιο.

Νωρίτερα, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη έκανε γνωστό ότι η Κοπεγχάγη εξετάζει τις επιλογές που έχει ώστε να μοιραστεί αυτά τα εμβόλια για την Covid-19 με φτωχότερες χώρες.

Η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ritzau μετέδωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να χορηγηθούν αυτά τα εμβόλια σε Δανούς που θα ήταν πρόθυμοι να τα κάνουν. astrazeneca

Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca
Χθες η Δανία ανακοίνωσε ότι σταματάει εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα μεταθέσει την ολοκλήρωση τους προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας στις αρχές Αυγούστου, αντί της 25ης Ιουλίου που είχε οριστεί αρχικά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca «έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Soren Brostrom σε ενημέρωση. «Ως εκ τούτου, επιλέξαμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς αυτό το εμβόλιο».

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χορήγηση του εμβολίου τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και έχει αναστείλει επίσης τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών. AstraZeneca

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα 5,8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Το 77% το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, το 7,8% της Moderna και το 15,3% εκείνο της AstraZeneca.

Σε όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα προταθεί ένα άλλο εμβόλιο για τις δεύτερη δόση, διευκρίνισαν οι αρχές.

AstraZeneca: Σέβεται την επιλογή της Δανίας
Η Astrazeneca από την πλευρά της είπε ότι σέβεται την επιλογή της Δανίας και θα συνεχίσει να της παρέχει δεδομένα για την ενημέρωση μελλοντικών αποφάσεων. «Η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού είναι θέμα που πρέπει να απόφασης κάθε χώρας, βάσει των τοπικών συνθηκών», ανέφερε η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

pagenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα