Κοινοτικός αξιωματούχος: Θετικό βήμα η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Κοινοτικός αξιωματούχος: Θετικό βήμα η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

Σημαντικό θετικό βήμα χαρακτήρισε κοινοτικός αξιωματούχος τη χθεσινή συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC - ΣΕΥ).

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε πως η συνάντηση αποτελεί θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος εργαζόταν ένα χρόνο για την όλη υπόθεση. 
 
Η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών θα αρχίσει στις 9.30 και θα ολοκληρωθεί περί τις 13.30 τοπική ώρα Βρυξελλών, θα ακολουθήσει σύνδεση με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ και μετά τις 15.30 αναμένεται η συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο η ατζέντα συρρικνώθηκε, λόγω της μετατροπής της συνεδρίασης σε τηλεδιάσκεψη. Τα δύο βασικά θέματα θα είναι η Αιθιοπία και η Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ, θα εξεταστεί η εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων. Προς το παρόν ωστόσο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προετοιμασίας νέων κυρώσεων, τουλάχιστον τη Δευτέρα, όπως εξήγησε κοινοτικός αξιωματούχος.

Στα τρέχοντα οι Υπουργοί θα εξετάσουν το ζήτημα της Γεωργίας, όπου επικρατεί πολιτική. Ο κοινοτικός αξιωματούχος τονίσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να μεσολαβήσει στην εσωτερική πολιτική κρίση με ενεργό ρόλο. Συνεχίζεται η μεσολάβηση και η κρίση επίσης, επεσήμανε. “Μιλάμε με όλους τους σημαντικούς πρωταγωνιστές”, τόνισε. “Η σχέση με την ΕΕ είναι πολύ σημαντική” και η Γεωργία αποτελεί σημαντικό μέλος ανατολικής γειτονίας.

Η ΕΕ θα εξετάσει και το πως θα συμβάλει στη επίλυση της κρίσης στη Βόρεια Μονζαμβίκη. “Σκεφτόμαστε διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσουμε, μεταξύ των οποίων και αποστολή, αλλά όχι στρατιωτικά εργαλεία”, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη Μιανμάρ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τη στρατιωτική χούντα και τα θύματα των πράξεων του στρατού. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στα βασικά πρόσωπα της εκεί χούντας, και τώρα αναμένεται απόφαση και για τις οικονομικές οντότητες-κλειδιά για τη χούντα, η οποία δεν έχει ληφθεί.

Ο ίδιος έκανε αναφορά στη Σύνοδο με την Ινδία που θα γίνει στο Πόρτο στις 8 Μαΐου και τη χαρακτήρισε σημαντική στιγμή για τις σχέσεις “με την τεράστια και σημαντική αυτή χώρα”.

Όπως εξήγησε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ θα παρουσιάσει τις εξελίξεις από τη Βιέννη για το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την Αιθιοπία σοβαρή κρίση στο Τιγκρέι στο βορρά, ο αξιωματούχος επεσήμανε τη βίαια σύγκρουση και δύσκολη, τη δεύτερη αποστολή αντιπροσωπείας της ΕΕ και το αίτημα για εκεχειρία και τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας στο Τιγκρέι και την προστασία των ανθρωπίνων. Αναμένουμε δουλειά με τους Αιθίοπες και την Αφρικανική Ένωση σημείωσε ως προς το μέλλον της Αιθιοπίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα