Τσαβούσογλου: Η Τουρκία τήρησε το πρωτόκολλο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία τήρησε το πρωτόκολλο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νίπτει τας χείρας της η Τουρκία για το διπλωματικό φιάσκο στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του, Σέιχ Αχμάντ Νάσερ αλ-Μοχάμεντ αλ-Σαμπάμ από το Κουβέιτ, υποστήριξε ότι η Άγκυρα ακολούθησε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά το πρωτόκολλο και τη διάταξη των καθισμάτων του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αναφορικά με το θέμα του πρωτοκόλλου, αρχικώς δεν θέλαμε να κάνουμε κάποια δήλωση, αλλά υπήρξαν κάποιες τελείως άδικες κατηγορίες κατά της Τουρκίας είτε αναφορικά με θέματα θέσης της γυναίκας ότι δεν δώσαμε την δέουσα σπουδαιότητα είτε επεκτάθηκαν και σε άλλα πεδία. 

Η Τουρκία είναι ένα κομβικό κράτος και η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που υποδέχεται φιλοξενούμενους. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες επισκέψεις στην Τουρκία. Στην Τουρκία γίνονται τέτοιες επισκέψεις σε κάθε επίπεδο. Και ειδικά για τις συναντήσεις που γίνονται στην Τουρκία, το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι οι κανόνες του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας, πάντα! Η γνωστή παραδοσιακή σε όλον τον κόσμο τουρκική φιλοξενία. Και σε αυτήν την επίσκεψη εφαρμόστηκε το ίδιο. Σε κάθε συνάντηση, σε κάθε επίσκεψη, είτε πραγματοποιούμε εμείς επίσκεψη, είτε έρχονται επισκέπτες στην Τουρκία, αυτοί που ασχολούνται με το πρωτόκολλο συνομιλούν πριν από την επίσκεψη και συζητούν το θέμα της οργάνωσης. Σε αυτή τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ικανοποιήσαμε τις επιταγές του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, η διάταξη των καθισμάτων ορίστηκε με βάση τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τελεία!

Δηλαδή αν δεν υπήρχαν αυτές οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας, δεν θα εξηγούσαμε κάτι τέτοιο, αλλά είδαμε να ακούγεται - ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο - σαν να το έκανε η Τουρκία αυτό. Στο θέμα των εσωτερικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε, αλλά για το πρωτόκολλο έγιναν μεταξύ μας συζητήσεις και ικανοποιήσαμε τις δικές τους υποδείξεις και επιταγές», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος χαρακτήρισε κατά τα άλλα τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες «εποικοδομητική».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για θετική ατμόσφαιρα με την ΕΕ και χαρακτήρισε «σημαντική» την επαφή με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς διατυπώθηκαν οι σκέψεις και οι προσδοκίες της κάθε πλευράς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ συνεχίζονται.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την καινούρια κυβέρνηση στη Λιβύη, υπάρχει μία νέα ευκαιρία σταθερότητας και λύσης στη χώρα.

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα