ΕΜΑ για AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων - Πιθανή αλλά σπάνια παρενέργεια

ΕΜΑ για AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων - Πιθανή αλλά  σπάνια παρενέργεια

Τα οφέλη υπερτερούν των παρενεργειών, τόνισε η Έμερ Κουκ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο σώζει ζωές και πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται.

Οι ανακοινώσεις  από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με  θρομβώσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πραγματοποιεί  συνέντευξη Τύπου σήμερα,  στις 17:00 ώρα Ελλάδας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19 και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, όπως ανακοινώθηκε από τον EMA.

Η διαδικτυακή αυτή συνέντευξη Τύπου έχει θέμα “τα συμπεράσματα”, στα οποία κατέληξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με “τα περιστατικά θρομβώσεων” που αναφέρθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, διευκρίνισε ο ΕΜΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του EMA, τα περιστατικά θρομβώσεων θα πρέπει να επισημαίνονται ως μια σπάνια παρανέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του οργανισμού Έμερ Κουκ σε δημοσιογραφική διάσκεψη του ΕΜΑ το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε ότι η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταγράφονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca)."
Η διευθύντρια ξεκαθάρισε ότι ο COVID-19 σχετίζεται με βέβαιο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. 

Όπως η ίδια εξήγησε, «μια εύλογη εξήγηση για το συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσοαπόκριση, οδηγώντας σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται μερικές φορές σε ασθενείς που έλαβαν ηπαρίνη (θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη, HIT)".

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι «το Vaxzevria είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ για προστασία από το COVID-19. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτων από το COVID-19."

Η Επιτροπή PRAC ζήτησε νέες μελέτες και τροποποιήσεις σε συνεχιζόμενες μελέτες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών και θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται.

Κατά την αξιολόγησή της, η επιτροπή PRAC έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.

O EMA υπενθυμίζει στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο «να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό».

Ο ΕΜΑ ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό».

«με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί (φάρμακα, ή υποκείμενα νοσήματα)", αναφέρει ο ΕΜΑ.

«τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων», τονίζει.

Η επιτροπή PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικών φλεβών) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία.

Η επιτροπή διενήργησε εμπεριστατωμένη ανασκόπηση 62 περιπτώσεων θρόμβωσης CVST και 24 περιπτώσεων θρόμβωσης σπληνικών φλεβών που αναφέρονται στη βάση δεδομένων ασφάλειας της ΕΕ για τα ναρκωτικά (EudraVigilance) στις 22 Μαρτίου 2021, 18 από τα οποία ήταν θανατηφόρα. 1 κυρίως από αυθόρμητα συστήματα αναφοράς του ΕΟΧ και του ΗΒ, όπου περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο.

«η επιστημονική αξιολόγηση του EMA υποστηρίζει την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των εμβολίων COVID-19", σημειώνεται.

«η χρήση του εμβολίου κατά τη διάρκεια εκστρατειών εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο θα λαμβάνει επίσης υπόψη την κατάσταση πανδημίας και τη διαθεσιμότητα εμβολίων σε κάθε κράτος μέλος», αναφέρει ο ΕΜΑ.

Η επιτροπή PRAC τονίζει τη σημασία της άμεσης εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας.

«αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων αίματος και των χαμηλών αιμοπεταλίων και τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται από την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές», αναφέρεται.

Τέλος η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η πιθανότητα να συμβούν αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ χαμηλή και καλεί το κοινό να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια αμέσως εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό:

δυσκολία στην αναπνοή
πόνος στο στήθος
πρήξιμο στα πόδια
επίμονος κοιλιακός πόνος
νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού. Η έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα της astraZeneca.

Χθες Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ανέφερε ότι το της εταιρείας συνδέεται με τις περιπτώσεις θρομβώσεων αλλά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία: «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση», δήλωσε ο επικεφαλής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι, στην εφημερίδα Il Messaggero της Ιταλίας.


Λίγο αργότερα, ο EMA δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε η ανακοίνωση του EMA, που σήμερα θα γνωστοποιήσει τα τελικά του συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα