Βουτιά 15% για την τουρκική λίρα. Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης η Τουρκία

Βουτιά 15% για την τουρκική λίρα. Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης η Τουρκία

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η Τουρκία. Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να παύσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Νάτζι Αμπάλ έφερε τεράστια αναστάτωση στη γείτονα. Η λίρα έκανε βουτιά έως και 15% έναντι του δολαρίου ενώ οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν για 35 λεπτά στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. 
Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%.

Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών. 

Η καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%.

Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Ο νέος διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πραγματική δοκιμασία για τη λίρα θα έρθει όταν ανοίξουν οι αγορές στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα