Η Γερμανία σταματάει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Η Γερμανία σταματάει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, αναφέρει για το εν λόγω εμβόλιο ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικό είναι

Ειδική ρύθμιση για το πώς και σε ποιες ηλικίες θα χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca, εξέδωσε η Γερμανία, μετά από σύσκεψη της ειδικής επιτροπής για τον κορονοϊό.

Οι γερμανικές Αρχές συνιστούν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με το νέο ηλικιακό όριο πλέον να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 64.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Robert Koch, αναφέρει για το εν λόγω εμβόλιο ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή δεδομένα για το πόσο αποτελεσματικό είναι για τις ηλικίες άνω των 65 ετών και γι αυτό το λόγο η επιτροπή συνιστά να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Έφοδος στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca από την Κομισιόν

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Στον αέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού μετά τη σύγκρουση Ε.Ε. - AstraZeneca

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, οι σχέσεις της Ε.Ε. με την AstraZeneca οδηγούνται στα άκρα με την εταιρεία να δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στην συμφωνία που είχε υπογράψει για τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι έχει πάρει ήδη προκαταβολή 336 εκ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την φαρμακευτική εταιρεία να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο η παρουσία ενός και μόνο στελέχους στη συνάντηση, δείχνει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της AstraZeneca υποστήριξε πως ο αριθμός των δόσεων που θα λάβουν οι χώρες της Ε.Ε θα είναι μειωμένος κατά 75% και όχι 60%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, γεγονός που τινάζει τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό στον αέρα. Στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της ακύρωσης της συμφωνίας, την ώρα που οι ρυθμοί των εμβολιασμών σταδιακά αρχίζουν να πέφτουν.

Υπόνοιες πως τα εμβόλια πηγαίνουν εκτός Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την AstraZeneca να μην μπορεί να τηρήσει την συμφωνία με την Ε.Ε. λόγω των εξαγωγών εμβολίων σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου κατηγόρησε ευθέως την AstraZeneca για αδιαφανείς διαδικασίες όσο αφορά το ζήτημα των παραδόσεων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

«λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021".

Οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους, ώστε να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες εξαγωγές από τη στιγμή που οι όροι της συμφωνίας δεσμεύουν την εταιρεία, κάτι που διαψεύδει επισήμως η Κομισιόν. Η αντιπρόεδρος Ντουμπράβκα Σουίτσα ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιαζόμενος μηχανισμός παρακολούθησης των εξαγωγών έχει ως στόχο τη διαφάνεια και όχι τις απαγορεύσεις εξαγωγών. Από την πλευρά της η AstraZeneca τονίζει πως η Ε.Ε. καθυστέρησε στη σύναψη συμφωνίας κατά τρεις μήνες σε σχέση με την Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα