Κορονοϊός - Βρετανία: Πάνω από 30.000 τα νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο - 610 νέοι θάνατοι

Η Βρετανία κατέγραψε 30.004 κρούσματα κορονοϊού εντός των τελευταίων 24 ωρών και συνολικά 251.504 τις τελευταίες επτά ημέρες, αριθμός που είναι σημαντικά μειωμένος, κατά 22%, σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν αναφερθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης άλλους 610 θανάτους σε όλη τη χώρα. Από τις αρχές της πανδημίας οι νεκροί φτάνουν τους 97.939. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 8.678 θάνατοι, αύξηση 11% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Σήμερα εμβολιάστηκαν επίσης με την πρώτη δόση του εμβολίου 491.970 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 6.353.000 πολίτες.

77 κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού και 9 του βραζιλιάνικου

Η Βρετανία έχει καταγράψει 77 κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, τα οποία συνδέονται όλα με ταξίδια από τη Νότια Αφρική και βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Στη χώρα έχει καταγραφεί επίσης ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Βραζιλία, 9 βάσει της πιο πρόσφατης καταμέτρησης, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι και αυτά βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. «υπάρχουν 77 γνωστά κρούσματα του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC.

«αυτά βρίσκονται υπό πολύ στενή παρακολούθηση και έχουμε ενισχύσει την ιχνηλάτηση των επαφών για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την εξάπλωσή τους», σημείωσε, προσθέτοντας σχετικά με όλα τα γνωστά κρούσματα ότι πρόκειται για ανθρώπους που ταξίδεψαν από την Νότια Αφρική ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον άλλο που είχε ταξιδέψει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε παράλληλα στο Sky News ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας σημείωσε ότι η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της προτού μπορέσει να χαλαρώσει το εθνικό λοκντάουν που έχει επιβάλλει παρά τις ενδείξεις ότι οι περιορισμοί μειώνουν το ποσοστό των κρουσμάτων.

«υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το λοκντάουν αρχίζει να οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο ακόμη έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο έως ότου θα έχουν μειωθεί αρκετά διότι το ποσοστό των κρουσμάτων είναι απίστευτα υψηλό και μπορείτε να δείτε την πίεση που ασκείται στην Υπηρεσία Εθνικής Υγείας (NHS)", σημείωσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη στο Sky News ο Χάνκοκ σημείωσε επίσης ότι ελπίζει πως τα σχολεία, τα οποία έχουν κλείσει για τους περισσότερους μαθητές από τις 5 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εθνικού λοκντάουν που έχει επιβληθεί, θα μπορέσουν να ξανανοίξουν ως το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου, αλλά αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την COVID-19. «το ελπίζω», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν τα σχολεία θα έχουν ανοίξει ως το Πάσχα.

«αλλά (...) θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα, θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του προγράμματος εμβολιασμού (...) Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα διασφαλίσει πως τα σχολεία θα λάβουν ενημέρωση για την επαναλειτουργία τους δύο εβδομάδες προτού ξανανοίξουν και δεν γνωρίζω αν θα γίνει πριν από τότε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα