Κορονοϊός: Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία

Η μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, για την οποία υπάρχει φόβος ότι μπορεί να επαναμολύνει ανθρώπους που ανάρρωσαν ήδη από κορονοϊό, υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε Βρετανίδα κορυφαία επιστήμονας. Η καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ, λοιμωξιολόγος από το Imperial College του Λονδίνου τόνισε: «υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι της βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Ένας από αυτούς έχει εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία και ο άλλος όχι»

Αυτή η δήλωση έρχεται ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι άνθρωποι που ανάρρωσαν από κορονοϊό μπορεί να μην έχουν ανοσία στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού, καθώς οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μετάλλαξη πυροδότησε ένα εκρηκτικό δεύτερο κύμα στην πολιτεία του Αμαζονίου. Στην πρωτεύουσα Μανάους, που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου, υπάρχουν αναφορές ότι πτώματα πρέπει να αποθηκεύονται σε καταψύκτες ενώ οι ασθενείς μεταφέρονται σε διαφορετικές πολιτείες λόγω της χρόνιας έλλειψης οξυγόνουν και νοσοκομειακών κλινών. Είναι η δεύτερη φορά που η πόλη των δύο εκατ. κατοίκων πλήττεται από τον ιό μετά τους 100 θανάτους την ημέρα την περίοδο της άνοιξης. Εκείνη την εποχή σοκ είχαν προκαλέσει οι εικόνες από drone όπου έσκαβαν τεράστιους τάφους στο δάσος στις παρυφές της πόλης. Ο ιός ήταν τόσο έντονος που κάποιοι ερευνητές πίστεψαν ότι η Μανάους είχε επιτύχει την ανοσία της αγέλης αφού μία έρευνα σημείωσε ότι περισσότερο από το 70% του πληθυσμού είχε μολυνθεί. Τώρα αυξάνονται οι φόβοι ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού, που θεωρείται πολύ πιο μολυσματική από τα προηγούμενα στελέχη του, μπορεί να εξελιχθεί και να ξεπεράσει την ανοσία του παρελθόντος από παλαιότερες εκδόσεις του ιού.

Μία Βραζιλιάνα νοσοκόμα που είχε μολυνθεί την άνοιξη από τον κορονοϊό επαναμολύνθηκε τον Οκτώβριο από τη νέα μετάλλαξη με τα συμπτώματα τη δεύτερη φορά να είναι πολύ πιο βαριά. Οι ερευνητές λένε πως η Μανάους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον κορονοϊό επειδή έχει υψηλά επίπεδα κοινωνικής στέρησης με τους εργάτες να ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Επίσης είναι ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς πόλεις της Βραζιλίας, με συχνή κίνηση από την Ευρώπη και την Ασία.

Σε απάντηση στη νέα μετάλλαξη, η Βρετανία έχει απαγορεύσει όλα τα ταξίδια από τη Νότια Αμερική, την Πορτογαλία, τον Παναμά και το Πράσινο Ακρωτήρι σε μια προσπάθεια να την εμποδίσει να προκαλέσει καταστροφή στη Μεγάλη Βρετανία. Αξιωματούχοι προσπαθούν ήδη να θέσουν υπό έλεγχο μια σούπερ μολυσματική παραλλαγή, που αρχικά βρέθηκε στο Κεντ.

 

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα