ΗΠΑ για διερευνητικές: Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια μείωσης των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο

ΗΠΑ για διερευνητικές: Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια μείωσης των εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο

Την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας χαιρετίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στέλνοντας όμως ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτές οι συνομιλίες αφορούν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης στέλνοντας μήνυμα ότι δεν συμφωνούν στη λευκή ατζέντα που θέλει να επιβάλει η Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουμε τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης», σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναλάβει αρκετές φορές την ετοιμότητά της να προσέλθει στον 61ο γύρο των διερευνητικών, ξεκαθαρίζοντας ότι το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για «γκρίζες ζώνες» και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Υπενθυμίζεται ότι οι διερευνητικές είχαν διακοπεί το 2016, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Προεδρεύοντα της ΕΕ, Αντόνιο Κόστα, χρησιμοποίησε τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», εκφράζοντας έτσι τη βούληση της Ελλάδας να προσέλθει στη διαδικασία, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι διερευνητικές αφορούν «το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο» […] «Εχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα