Στις 21 Ιανουαρίου ο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες - Αποστάσεις της Κομισιόν από δηλώσεις Ερντογάν

Στις 21 Ιανουαρίου ο Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες - Αποστάσεις της Κομισιόν από δηλώσεις Ερντογάν

Στις 21 Ιανουαρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρμόδιος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο. 

Οεκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι τόσο η επίσκεψη Τσαβούσογλου, όσο και η τηλεδιάσκεψη του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορρέλ και της Προέδρου της Κομισιόν με τον Τούρκο Πρόεδρο το Σάββατο έρχονται σε συνέχεια της πολιτικής εντολής που έχουν λάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν έχει ειδοποιηθεί ακόμα επίσημα για την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να καλέσει επίσημα την ελληνική σε διερευνητικές συνομιλίες μέσα στον Ιανουάριο, αλλά τόνισε την προστιθέμενη αξία της κανονικοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με τα κράτη μέλη.

Όπως είπε τα ζητήματα που ενοχλούν στις σχέσεις της Τουρκίας με συγκεκριμένα κράτη μέλη, «ενοχλούν ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να λήξουν».

Επιπλέον ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δε συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εμποδίζονται από «τα καπρίτσια ορισμένων κρατών μελών» και τόνισε ότι θέση της Κομισιόν είναι μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πήτερ Στάνο παραπέμπει ακόμα στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναλαμβάνει ότι ότι «όλα τα κράτη μέλη ενδιαφέρονται να έχουν παραγωγικές σχέσεις με την ΕΕ, βασισμένες στη συνεργασία» και η εργασία της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ είναι όλο το τελευταίο έτος έχουν στόχο να το επιτύχουν.

«Μπορείτε να δείτε την τηλεδιάσκεψη ως κομμάτι της προσπάθειας της ΕΕ να μεταφέρει την ανάγκη για αποκλιμάκωση και να ληφθούν πρακτικά βήματα για να μεταβούμε στον παραγωγικό διάλογο», σημείωσε ο Πήτερ Στάνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα