Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που πιθανότατα θα καταφέρει να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό της

Κορονοϊός: Αυτή είναι η πρώτη χώρα που πιθανότατα θα καταφέρει να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό της

Η Δημοκρατία του Παλάου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του συμπλέγματος νησιών, είναι από τα ελάχιστα μέρη στον πλανήτη που δεν έχουν καταγράψει ούτε ένα κρούσμα της φονικής πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του OHE.

Το Παλάου των περίπου 18.000 κατοίκων παρέλαβε το πρώτο φορτίο των εμβολίων της Moderna το περασμένο Σάββατο κι από την επομένη ξεκίνησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του νησιωτικού κράτους. Το πρώτο φορτίο περιλάμβανε 2.800 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, που χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική απόσταση 28 ημερών. Μεταξύ των πρώτων που θα λάβουν το εμβόλιο είναι άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN.

To Παλάου κατάφερε να γλιτώσει μέχρι στιγμής από τον εφιάλτη της υγειονομικής κρίσης χάρη στην έγκαιρη αντίδραση των τοπικών Αρχών, που επέβαλαν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο κορωνοϊος εξαπλωνόταν στη ντιοοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και έκλεισαν εντελώς τα σύνορα τον Μάρτιο, υποβάλλοντας από τον επόμενο μήνα σε διαγνωστικά τεστ τους πολίτες του. Με τα μέτρα αυτά κατάφερε να κρατήσει μακριά την πανδημία, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της νησιωτικής χώρας στον ΟΗΕ τον Μάιο.

Το Παλάου, που έχει μια χαλαρή σύνδεση με την Ουάσιγκτον, έχει εξασφαλίσει πρόσβαση στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού των ΗΠΑ, γνωστό ως «Επιχείρηση Ταχύτητας Δίνης» (ΟWS). Χάρη στη μικρή του έκταση, που αντιστοιχεί στο ένα έκτο του μεγέθους του Ρόουντ Άιλαντ, το Παλάου βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να κόψει πρώτο το νήμα στην κούρσα των εμβολιασμών. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε πρόσβαση σε εμβόλια μέσω του OWS και το μικρό μέγεθος της χώρας μας καθιστά ευκολότερο το πρόγραμμα του εμβολιασμού», λέει ο υπουργός Υγείας του νησιωτικού κράτους, Ρίτερ Ουντούι. «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά ο στόχος μας είναι να λάβει το εμβόλιο το 80% του πληθυσμού κι ελπίζουμε έτσι να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης», πρόσθεσε. Οι Αρχές του Παλάου σχεδίαζαν να ολοκληρώσουν μέχρι τον Μάιο τους εμβολιασμούς, αλλά το χρονοδιάγραμμα πιθανώς θα πάρει παράταση, όπως είπε ο Ουντούι, λόγω της καθυστέρησης της διανομής των εμβολίων από τις ΗΠΑ.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα