Κορονοϊός: Τι παρενέργειες είχαν οι πρώτοι 400.000 που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Κορονοϊός: Τι παρενέργειες είχαν οι πρώτοι 400.000 που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer

Αρχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία για την ασφάλεια των μαζικών εμβολιασμών. Τι παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους εμβολιασμούς σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η καταγραφή συνεχίζεται.

Στοιχεία για τις παρενέργειες που παρουσίασαν  οι πρώτοι 400.000 άνθρωποι, οι οποίοι έκαναν το εμβόλιο των εταιρειών Pfize/BioNTech για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία αφορούν τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τα αμερικανικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν από μέλη της αρμόδιας επιτροπής εμβολιασμών, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που είχε στις 19 Δεκεμβρίου 2020.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι 7 συχνότερες παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο της Pfizer

Τα βρετανικά στοιχεία παρουσιάσθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα από την εταιρεία BioNTech στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κίνδυνος αναφυλαξίας

Σύμφωνα με αυτά, οι έως τώρα παρενέργειες του εμβολίου είναι οι αναμενόμενες. Ειδικά όσον αφορά την πιο σοβαρή απ’ όλες, την σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), έχουν υπάρξει οκτώ περιπτώσεις:

Δύο στη Βρετανία, επί συνόλου 140.000 εμβολιασθέντων έως τις 17 Δεκεμβρίου 2020

Έξι στις ΗΠΑ, επί συνόλου 272.000 εμβολιασθέντων έως τις 19 Δεκεμβρίου 2020

Από τους έξι ασθενείς στις ΗΠΑ, ο ένας είχε ιστορικό αναφυλαξίας μετά από παλαιότερο εμβολιασμό κατά της λύσσας.

Οι άλλες παρενέργειες

Για τη συχνότητα των άλλων παρενεργειών που μπορεί να έχει το εμβόλιο, παρουσιάσθηκαν αναλυτικά στοιχεία στην έκτακτη συνεδρίαση της αμερικανικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Εμβολιασμού (ACIP).

Όπως είπε ο επιδημιολόγος Dr Thomas A. Clark, από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2020 το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είχαν κάνει 112.807 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 3.150 είχαν αντιδράσεις οι οποίες:

Τους εμπόδιζαν να εκτελέσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους

Τους εμπόδιζαν να εργασθούν

Τους ανάγκασαν να ζητήσουν φροντίδα από έναν γιατρό

Φυσικά οι αντιδράσεις αυτές δεν ήταν αλλεργικά σοκ (αναφυλαξία). Ήταν πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πυρετός, γενικότερα παροδικά αλλά αρκετά έντονα συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στο εμβόλιο. Οι αντιδράσεις αυτές διήρκησαν 1-2 μέρες και υποχώρησαν πλήρως.

Και στη Βρετανία

Για τη Βρετανία, η κυρία Özlem Türeci, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας της BioNTech, ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ ότι οι παρενέργειες στους πρώτους 140.000 εμβολιασθέντες ήταν οι αναμενόμενες. Ταίριαζαν επίσης με εκείνες που είχαν παρατηρηθεί κατά τις κλινικές μελέτες.

Οι παρενέργειες αυτές ήταν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και παροδικές. Είναι επίσης παρόμοιες με εκείνες που μπορεί κάποιος να έχει με τα εμβόλια για άλλες νόσους.

Στις παρενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται τοπική αντίδραση (π.χ. πόνος, κοκκίνισμα, οίδημα) στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο. Άλλες παρενέργειες είναι κόπωση, πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετός.

Τα προαναφερθέντα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και καλά ανεκτό. Ωστόσο οι ειδικοί συνεχίζουν την παρακολούθηση και καταγραφή όλων όσων το κάνουν. Αυτό είναι σημαντικό για να καταγραφεί κάθε πιθανή και απίθανη σπάνια παρενέργεια.

https://www.iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα