Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Οι S-400 αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν

Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Οι S-400 αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν

Συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η Τουρκία στο θέμα των S-400 γιατί, το σύστημα αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί

Σχετικά με το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων είπε ότι από το 1982, η Τουρκία είχε πρόβλημα με το θέμα της αεράμυνας, το οποίο έληξε με τους S-400. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πει ναι σε όλα. Ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας θα αναθεωρήσουν αυτήν την ακατάλληλη απόφαση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ μας δεν είναι οι S-400, αλλά το εάν το PKK/YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Οι φίλοι μας στις ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν σε αυτό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Για την Ελλάδα είπε ότι συσκοτίζει τα πράγματα ενώ σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων πρέπει 23 νησιά να είναι αποστρατιωτικοποιημένα ενώ υπάρχει στρατός στα 13 από αυτά. Πρώτα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου”.

Για την Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε πως “πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου”.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν προσέρχεται στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, αλλά οι. Η ελληνική πλευρά ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Η Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων προβλέπουν ότι «πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά». Έχετε αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών. Πρώτα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου”.

Για την Κύπρο είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο ίδιο μέρος όπου βρέθηκε το 1974 και τόνισε “είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο”.

Για την πρόσφατη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είπε ότι “είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριφέρθηκαν ως επί το πλείστον με κοινή λογική».

Για το αν μπορεί να συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, απάντησε πως “είναι θέμα συγκυρίας και διαδικασιών. Θα δούμε τις εξελίξεις. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες και δυνατότητες. Όταν φτάσουμε σε ένα σημείο, μπορεί να υπάρχουν συνομιλίες. Όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε βήματα”.

Για τη Λιβύη δήλωσε: “η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”. “Η Γαλλία επινόησε την Επιχείρηση ‘Ειρήνη’, προκειμένου να καλύψει την ενοχή της εκεί. Τα έβαλε με την Τουρκία, κάνει πράγματα που ξεπερνούν το μπόι και τη δύναμή της. Αλλά το βλέπει ο γαλλικός λαός. Η Αίγυπτος έκανε συμφωνία με την Ελλάδα. Με αυτήν τη συμφωνία έχασαν τόσο η Ελλάδα όσο και ο αιγυπτιακός λαός. Η βασική μας αρχή: Μην διαιρείτε τη Λιβύη”, ανέφερε.

 

ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα