Καστέξ: Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη Γαλλία

Καστέξ: Την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη Γαλλία

Οι πρώτες δόσεις των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 θα μπορούν να χορηγηθούν στους πολίτες στη Γαλλία την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Καστέξ πρόσθεσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γαλλία θα εντατικοποιηθεί τον Ιανουάριο και επανέλαβε ότι η εκστρατεία θα επικεντρωθεί αρχικά στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι, πριν συνεχιστεί στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η Γαλλία άρχισε να συντονίζεται με τους Ευρωπαίους γείτονές της πριν από την έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της Covid-19, κυρίως όσον αφορά τις παραμεθόριες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

«Η Γαλλία είχε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας (ή τους εκπροσώπους τους) των βασικών της γειτόνων, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ελβετίας στις 15 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν και να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, κυρίως σε σχέση με συγκεκριμένα θέματα για τους διασυνοριακούς πληθυσμούς» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Επρόκειτο συγκεκριμένα για την «προώθηση του συντονισμού της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμού» και τη «διασφάλιση της συνοχής και της αποτελεσματικότητας των εκστρατειών ανάμεσα στους διασυνοριακούς πληθυσμούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να «κοινοποιούν γρήγορα τις πληροφορίες που αφορούν τη φαρμακοεπαγρύπνηση».

Ενώ η Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού και οι Ηνωμένες Πολιτείες το έκαναν τη Δευτέρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, υπό την πίεση της Γερμανίας, ότι μάλλον κλίνει στην 21η Δεκεμβρίου --μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο-- για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια πιθανή έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη πριν από το τέλος της χρονιάς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να «αρχίσουν την ίδια μέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού τους μόλις δοθεί αυτή η έγκριση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, μόνο οι μισοί (53%) από τους Γάλλους που ερωτήθηκαν τον Νοέμβριο θέλουν να εμβολιαστούν, έναντι των δύο τρίτων (64%) τον Ιούλιο, ποσοστό μεταξύ των χαμηλότερων παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, υπεύθυνος για τη γαλλική στρατηγική εμβολιασμού, αρνήθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter, ότι η Ευρώπη έχει «καθυστερήσει» σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία όπου ο εμβολιασμός έχει ήδη ξεκινήσει.

Μίλησε για την ανάγκη να επιδειχθεί «αυστηρότητα» και «να διασφαλιστεί ότι αυτά τα εμβόλια, την ημέρα που θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα χορηγούμε στους συμπολίτες μας, θα έχουν εγκριθεί ως αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά, με άλλα λόγια η σχέση κινδύνου-οφέλους να είναι εξαιρετικά ευνοϊκή».

«Αφήστε τις ρυθμιστικές αρχές να ολοκληρώσουν το έργο τους, θα το ολοκληρώσουν τις επόμενες μέρες, δεν μένουν παρά μόνο λίγες μέρες», πρόσθεσε.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα