Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής οι κυρώσεις στην Τουρκία: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής οι κυρώσεις στην Τουρκία: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα στην Τουρκία και εταιρείες υπεύθυνες για γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. 

Το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και φαίνεται το θέμα να παραπέμπεται στη σύνοδο του Μαρτίου, ενώ η Ελλάδα δεν θεωρεί επαρκή τα όσα αναφέρονται.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα προετοιμάσει επιπλέον καταχωρίσεις στη βάση της λίστας κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και εάν χρειαστεί εργαστεί στην επέκταση της εμβέλειάς της, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Μαρτίου περαιτέρω βήματα εάν δεν υπάρξει πρόοδος με την Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το εάν θα υλοποιήσουν την προειδοποίηση που διατυπώθηκε τον Οκτώβριο για κυρώσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις δραστηριότητές της και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Reuters.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι στοχευμένες κυρώσεις δεν θεωρούνται επαρκείς από την Ελλάδα, και το προσχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα