Ειδυλλιακό χωριό προσφέρει τα εγκαταλελειμμένα του σπίτια για μόλις 1 ευρώ

Ειδυλλιακό χωριό προσφέρει τα εγκαταλελειμμένα του σπίτια για μόλις 1 ευρώ

Με μόλις 1 ευρώ μπορείς πλέον να ζήσεις στο Castropignano, μια μεσαιωνική καστροπολιτεία της Ιταλίας που προσφέρει τα ερειπωμένα σπίτια της για να ξαναγεμίσει από κόσμο.

Το χωριό βρίσκεται μάλιστα μόλις μία ώρα από δημοφιλή θέρετρα σκι και πανέμορφες παραλίες.

Πέρυσι έφτασε να δίνει στους νεοεισερχόμενους ακόμα και 25.000 ευρώ για να κάνουν εκεί ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Το Castropignano βρίσκεται φωλιασμένο στις ψηλές βουνοκορφές στα Απέννινα Όρη, έχοντας πρόσβαση ακόμα και στις ακτές της Αδριατικής.

Είναι άλλο ένα χωριό που έχει ερημώσει μετά τη φυγή των νέων για την πόλη και ψάχνει τρόπους να μη σβήσει.

Το δημοτικό πλάνο των σπιτιών του ενός ευρώ έχουν υιοθετήσει κι άλλα χωριά της Ιταλίας, με γνωστότερο το Salemi της Σικελίας.

Ο δήμαρχος ωστόσο του Catropiagnano, Nicola Scapillati, δήλωσε στο CNN πως «το πλάνο δουλεύει εδώ διαφορετικά», εννοώντας πως θέλει να φέρει σε επαφή τους πιθανούς αγοραστές με τους παλιούς ιδιοκτήτες, ώστε να μη γίνει άναρχα η εισροή νέου κόσμου.

Το Catropiagnano έχει απομείνει με 900 κατοίκους, εκεί που στη δεκαετία του 1930 έσφυζε από ζωή, μετρώντας πληθυσμό 2.500. Το 60% των κατοίκων είναι σήμερα άνω των 70 ετών.

Ο Scapillati εκτιμά πως ένα εγκαταλειμμένο σπίτι χρειάζεται 30.000-40.000 ευρώ για την ανακαίνιση. Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια από την αγορά.

Για να εξασφαλίσει κάποιος ένα σπίτι με 1 ευρώ, πρέπει βέβαια να δώσει προκαταβολή 2.000 ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση.

Ο Scapillati είπε τον Οκτώβριο στους ιδιοκτήτες των ερειπωμένων σπιτιών πως αν δεν τα ανακαι νίσουν αυτοί, θα τα πάρει ο δήμος. Οι περισσότεροι συμφώνησαν να τα παραδώσουν με χαρά...

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα