Γαλλία: Αποσύρεται η απαγόρευση προβολής αστυνομικών σε δράση μετά τη θύελλα διαδηλώσεων

Γαλλία: Αποσύρεται η απαγόρευση προβολής αστυνομικών σε δράση μετά τη θύελλα διαδηλώσεων

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Γαλλία θα ξανασυντάξει και θα καταθέσει στην εθνοσυνέλευση μια νέα εκδοχή του άρθρου του νόμου για την ασφάλεια, που στοχεύει στον περιορισμό της προβολής εικόνων αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος, μια διάταξη που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των οποίων περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατά της αστυνομικής βίας.

«Προτείνουμε μια νέα εκδοχή του άρθρου 24 και μια νέα εκδοχή θα κατατεθεί», δήλωσε ο Κριστόφ Καστανέρ, ο επικεφαλής του κόμματος LaRem του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Το άρθρο 24 ήταν το πιο αμφιλεγόμενο ενός νομοσχεδίου που στοχεύει να παράσχει καλύτερη προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις της Γαλλίας, θεσπίζοντας κανόνες για τη χρήση των αστυνομικών ντρόουν και περιορίζοντας τη χρήση του είδους των πυροτεχνημάτων που συχνά ρίπτονται εναντίον των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμφιβολίες, ότι ορισμένοι θεωρούν ότι απειλείται το δικαίωμα στην ενημέρωση. Το νομοσχέδιο δεν έγινε κατανοητό από τους πάντες και υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ δημοσιογράφων, πολιτών και ακόμα και στους κόλπους της πλειοψηφίας μας. Για αυτό είναι απαραίτητο να το αποσαφηνίσουμε», τόνισε ο Καστανέρ.

«Δεν πρόκειται για απόσυρση ούτε αναστολή, αλλά για την πλήρη επανασύνταξη του κειμένου», υπογράμμισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για μια «πρόταση που θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση».

Για τον Καστανέρ, «ο στόχος είναι απλός: να ενισχύσουμε την ασφάλεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου», αλλά επίσης «να εγγυηθούμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση».

Η διάταξη προέβλεπε την ποινικοποίηση, με τιμωρία φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ, της «δημοσίευσης με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, του προσώπου ή άλλου χαρακτηριστικού αναγνώρισης» ενός αστυνομικού, με στόχο να πληγεί σωματικά ή ψυχολογικά.

Το Σάββατο, περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 46.000 μονάχα στο Παρίσι, διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου για την ασφάλεια σε πορείες υπέρ της ελευθεροτυπίας και κατά της αστυνομικής βίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα