Moderna: Ποια θα είναι η τιμή ανά δόση του εμβολίου για την ΕΕ

Moderna: Ποια θα είναι η τιμή ανά δόση του εμβολίου για την ΕΕ

Τη σύναψη συμφωνίας με την Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού με τιμή που θα διαμορφώνεται κάτω από τα 25 δολάρια η δόση επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ, που ήδη έχει συμφωνήσει με τις Pfizer και BioNTech για 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους, βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο της κατά του κορωνοϊό είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κλινικής δοκιμής Φάσης 3.

Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.

Οι ΗΠΑ πλήρωσαν τη Moderna 15 δολάρια τη δόση για να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.

Συμφωνία Κομισιόν και με την CureVac

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενέκρινε το πέμπτο κατά σειρά συμβόλαιο για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με τον Γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac, και ελπίζει να υπογράψει σύντομα και με την αμερικανική Moderna.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που προβλέπει την αγορά «έως 300.000.000 δόσεων.

«Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με τις BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η νέα σύμβαση με την CureVac «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405.000.000 δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν.

«Εργαζόμαστε και σε μια έκτη συμφωνία με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα