Επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Μακελειό σημειώθηκε στο Αφγανιστάν, όπου ενοπλοι εισέβαλαν σήμερα, Δευτέρα, στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και σκότωσαν τουλάχιστον 22 φοιτητές και αντάλλαξαν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργότερα την ευθύνη της επίθεσης, σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, Amaq.

Με μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram, η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι «σκότωσε και τραυμάτισε 80 Αφγανούς δικαστές, ανακριτές και προσωπικό ασφαλείας» που είχαν συγκεντρωθεί μετά την ολοκλήρωση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ο απολογισμός, που έδωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι για τα θύματα της επίθεσης είναι πολύ χαμηλότερος - 22 νεκροί – χωρίς να γίνεται λόγος για δικαστές ή εισαγγελείς στον κατάλογο των θυμάτων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν πολλοί φοιτητές.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένοπλοι που εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ σήμερα σκότωσαν τουλάχιστον 22 φοιτητές και αντάλλαξαν πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε πηγή της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και αυτόπτες μάρτυρες.

«Τρεις ένοπλοι ενεπλάκησαν. Ο ένας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο σώμα του, δύο άλλοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι δράστες είχαν στόχο τους φοιτητές και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους την ώρα που αυτοί προσπαθούσαν να φύγουν από το συγκρότημα του πανεπιστημίου, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Πυροβολούσαν όποιον φοιτητή έβλεπαν», δήλωσε ο Φατουλάχ Μοράντι, εξηγώντας ότι κατάφερε να διαφύγει από μία από τις πύλες του πανεπιστημίου μαζί με μερικούς φίλους του.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δεν ευθύνονται για την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι αρχικά ακούστηκε μια έκρηξη από το πανεπιστήμιο και ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Πηγή της αστυνομίας επεσήμανε ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο ανώτερος πολιτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο καταδίκασε την επίθεση.

«Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε εκπαιδευτικό κέντρο της Καμπούλ σε διάστημα 10 ημερών. Οι νέοι και τα παιδιά του Αφγανιστάν πρέπει να νιώθουν ασφαλή όταν πηγαίνουν σχολείο», τόνισε.

Επίθεση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο σε εκπαιδευτικό κέντρο της Καμπούλ κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, κυρίως μαθητές.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα