CNN: Η πολιτική Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο

CNN: Η πολιτική Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο

Σκληρή κριτική στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί με εκτενή ανάλυση στην ιστοσελίδα του το CNN, λέγοντας ότι οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι η εξωτερική πολιτική τελικά θα πλήξει την οικονομία της χώρας.

Μεταξύ άλλων το άρθρο σχολιάζει ότι τα όνειρα του Τούρκου προέδρου για μια νέα θέση της Άγκυρας στον κόσμο φαντάζουν πιο μακρινά από ποτέ, πράγμα που ξεκίνησε από την απόφαση Ερντογάν να πάψει να κρούει τη θύρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσπαθήσει να αναδειχθεί σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

«Πέρα από τα περιφερειακά οχυρά στήριξης στο Κατάρ, τη Σομαλία και τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, η επιβολή ισχύος του κ. Ερντογάν έχει αφήσει πικρή γεύση σε πολλούς ηγέτες της περιοχής,» αναφέρει το άρθρο του CNN.

Η πολιτική του Τούρκου προέδρου οδήγησε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος να εξοργιστούν, και την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα να αναβαθμίσουν τη στρατηγική τους συνεργασία, περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αφήνωντας την Αγκυρα στην άκρη, τονίζεται στην ανάλυση, με στήριξη και της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πλέον να παίρνει το πλευρό των αντιπάλων της Τουρκίας, σχολιάζει το άρθρο, θυμίζοντας τις ανησυχίες που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Προστίθεται ως αποκορύφωμα του τουρκικού τυχοδιωκτισμού η ώθηση του Αζερμπαϊτζάν σε πόλεμο με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ χαρακτηρίζεται αχίλλειος πτέρνα του κ. Ερντογάν η τουρκική οικονομία, σχολιάζοντας ότι επηρεάζει και την εξωτερική της πολιτική: «Αν βουλιάξει η οικονομία της, η Τουρκία δε θα διαθέτει τον προϋπολογισμό για να στηρίξει όλα αυτά τα μέτωπα,» σχολιάζει στο CNN ο Τούρκος αναλυτής Σινάν Ουλγκέν του ιδρύματος Κάρνεγκι Γιούροπ.

Τυχόν προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έρθει πιθανώς με όρους για την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, και μαζί με την απομόνωση από τα κέρδη των μεσογειακών υδρογονανθράκων, η επιθετική ρητορική στην εξωτερική πολιτική ίσως πλήξει σοβαρά τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επισημαίνει ο κ. Ουλγκέν.

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Δένδια: Γελοίοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για τα Βαρώσια

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα