Η Αρμενία καταγγέλλει ότι Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό της - Διαψεύδει η Άγκυρα

Η Αρμενία καταγγέλλει ότι Τουρκικό F-16 κατέρριψε μαχητικό της - Διαψεύδει η Άγκυρα

Ένα τούρκικο μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα μαχητικό SU-25 της Αρμενίας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Την είδηση της κατάρριψης την επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας το οποίο αναφέρει πως ένα «Αρμένικο μαχητικό τύπου SU-25 καταρρίφθηκε από τουρκικό μαχητικό F-16, με αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει τη ζωή του».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η επίθεση διεξήχθη από τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Σούζαν Στεπανιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, έγραψε στην σελίδα της στο Facebook ότι το αεροσκάφος ήταν σε στρατιωτική αποστολή όταν κατερρίφθη.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αναφέρει ότι το τουρκικό μαχητικό, που βρίσκονταν στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, κάλυπτε τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, που έπληξαν την αρμενική πόλη Βαρντένις.

"Σήμερα στις 10:30 τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Γκιαντζά για να παράσχουν κάλυψη στα πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων του Αζεϊρμπαϊτζάν στην πόλη Βαρντένις, στα χωριά Μετς Μάτσικ και Σότκ. Τουρκικό μαχητικό τύπου F-16 κατέριψε μαχητικό Su-25 το οποίο εκτελούσε στρατιωτική αποστολή. Ο πιλότος δυστυχώς σκοτώθηκε ηρωικά. Το τουρκικό μαχητικό βρισκόταν σε βάθος 60 χιλιομέτρων (στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν) σε ύψος 8.200 μέτρων" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαψεύδει η Τουρκία και κάνει  λόγο για προπαγάνδα

Να διαψεύσει την είδηση πως ένα μαχητικό της αεροσκάφος κατέρριψε ένα αεροπλάνο της Αρμενίας μέσα στην επικράτεια της δεύτερης έσπευσε η  Τουρκία.

Σε διάψευση της είδησης περί κατάρριψης ενός αεροσκάφους της Αρμενίας από τουρκικό F-16 προχώρησε η Άγκυρα.

Αυτό ισχυρίζεται λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάρριψης το πρακτορείο Bloomberg.

Δριμεία επίθεση στην Αρμενία και την κυβέρνησή της εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης από το αρμενικό υπουργείο Άμυνας πως τουρκικό F-16 που είχε απογειωθεί από αεροδρόμιο του Αζερμπαϊτζάν κατέρριψε αρμενικό SU-25.

«Φθηνή προπαγάνδα από πλευράς Αρμενίας, η είδηση πως το τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό μαχητικό είναι ψέμα», δήλωσε ακόμη ο Αλτούν.

Σε διάψευση των ισχυρισμών του Γερεβάν προχώρησε και το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

 

Προηγουμένως, το Γερεβάν είχε αναφέρει ότι τουρκικά αεροσκάφη είχαν πάρει μέρος στο πλευρό του Μπακού, σε συγκρούσεις, όπου το τουρκικά F-16 υποστήριζαν τα μαχητικά του Αζερμπαϊτζάν και τα drones κατά τη διάρκεια επιθέσεων κατά Αρμένιων στρατιωτών και βάσεων.

Νωρίτερα, η Άγκυρα υπογράμμισε ότι ήταν έτοιμη να στηρίξει το Μπακού «τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στη μάχη», τονίζοντας ότι επίθεση κατά του Αζερμπαϊτζάν είναι επίθεση και κατά της Τουρκίας.

Ο Πούτιν «τραβά» το αυτί του Ερντογάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που βρίσκονται σε διένεξη εξαιτίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στην φωτιά, θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης.

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Γερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή για να διαμορφώσει την στάση του.

«Το Κρεμλίνο ξεκινάει πρωτίστως από το ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και τερματισμός των εχθροπραξιών. Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον αυτής της προσέγγισης και δεν συμφωνούμε με μία τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες, αλλά και την εταίρο της Ρωσίας, την Τουρκία, να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της πειθούς, πολιτικά και διπλωματικά μέσα για να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.

«Καλούμε όλες τις χώρες , ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με το Γερεβάν , το Μπακού και την Άγκυρα σε διάφορα επίπεδα».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από την περιοχή που διαδραματίζεται η σύγκρουση, παρακολουθεί όλες τις σχετικές ειδήσεις , αναλύει την κατάσταση και αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις για να διαμορφώσει την μελλοντική της στάση και τα περαιτέρω της βήματα μαζί με τους εταίρους της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αρμενία: Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το πρώτο θάνατο στο έδαφός της από αζερικό βομβαρδισμό

Ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη αρμενική πόλη Βάρντενις έπειτα από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού και αφού είχε στοχοθετηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για εκτόξευση πυρών στο έδαφος η μία της άλλης, μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα αζερική περιοχή που υποστηρίζεται από το Γερεβάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως από την Βάρντενις ο αρμενικός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία διέψευσε τις αναφορές αυτές.

Ολονύχτιες μάχες – Τουλάχιστον 95 νεκροί

Οι μάχες συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, οι αντίπαλες δυνάμεις αποπειράθηκαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ.

Οι ολοένα φονικότερες μάχες μαίνονταν χθες, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Αρμενία σε ομιλία του σε επιθετικό τόνο, εντείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Από προχθές Κυριακή δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016.

Χθες βράδυ, οι αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 αρμένιοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ο Αρτσρούν Χοβανισιάν, έκανε λόγο για «μαζική» επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, για πλαγιοκόπηση στο νότιο και το βορειοανατολικό πλευρό της γραμμής του μετώπου.

Ο απολογισμός, που δεν είναι ολοκληρωμένος, ανερχόταν ως χθες βράδυ σε 95 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 11 αμάχων, εννέα στο Αζερμπαϊτζάν και δύο στην αρμενική πλευρά. Ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βαρύς. Τα δύο μέρη διαβεβαιώνουν ότι σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές του εχθρού.

Το Αζερμπαϊτζάν, τουρκόφωνη χώρα με σιιτική πλειοψηφία, απαιτεί να επιστρέψει στον έλεγχό του το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή επαρχία όπου κατοικούν κατά πλειονότητα χριστιανοί Αρμένιοι, η απόσχιση της οποίας το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε περίπτωση που γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού απειλείται αποσταθεροποίηση του νότιου Καυκάσου, ειδικά εάν επέμβουν η Τουρκία και η Ρωσία, περιφερειακές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες Δευτέρα από την Αρμενία να βάλει τέλος σε αυτή που αποκαλεί «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκει στο πλάι της «αδελφής και φίλης» της χώρας, του Αζερμπαϊτζάν, «με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα», παροτρύνοντας το Μπακού να «πάρει τα πράγματα στα χέρια του».

Άλλες δυνάμεις — η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ – κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα