Γενί Σαφάκ: Προτεραιότητα η αποστρατικοποίηση των νησιών στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Σε ένα νέο δημοσιογραφικό παραλήρημα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα "Yeni Safak" εμφανίζει τη Γερμανία να έχει ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών και υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει προτεραιότητα της Άγκυρας στις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες.

"Η Ελλάδα, η οποία με τη συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο άλλαξε γνώμη στις θέσεις της για την ΑΟΖ των νησιών και της οποίας ο μαξιμαλιστικός χάρτης της Σεβίλλης πλέον με τις κινήσεις της Τουρκίας θεωρείται ως άκυρος, τώρα επιμένει στην μη απομάκρυνση του στρατού της από τα νησιά. Αλλά αυτή τη στάση που αποτελεί παραβίαση των συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, η Ελλάδα δυσκολεύεται να την αιτιολογήσει στην διεθνή κοινή γνώμη. Η Ελλάδα δέχτηκε την πρώτη έκκληση για εκκένωση των αποστρατικοποιημένων νησιών από την Γερμανία", αναφέρει η Yeni Safak.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως στη σειρά των επαφών που θα γίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες, η αποστρατικοποίηση των νησιών θα είναι ψηλά στην ατζέντα με προτεραιότητα την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου.

Σαρλ Μισέλ: Στόχος η υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για την Ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης για την Ανατολική Μεσόγειο θα εστιάσει η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

"Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτα. Η Λιβύη και η Συρία είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας" ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνοντας ότι "ασκούνται πιέσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου" και υπογράμμισε: "Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο".

Ερντογάν: Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τις παραμονές του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας συνεχίζει μια διπλή τακτική. Και καρότο και μαστίγιο.

Από τη μία εμφανίζεται διαλλακτικός και έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρώπη, από την άλλη θυμίζει με επιτακτικό τρόπο ποιες είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας.

"Η Τουρκία είναι χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες" ανέφερε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, και στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για την τοποθέτηση της Τουρκίας πριν απότην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

"Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων... Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους" είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

"Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα" τόνισε ο Ερντογάν και προσέθεσε: "Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων".

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα