Sputnik V: Επιστήμονες αμφισβητούν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για το εμβόλιο

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Ρωσίας, Sputnik V, φαίνεται πως δεν είναι τόσο ασφαλές όσο διαφημίζει ο Πρόεδρος Πούτιν. Οι δοκιμές στους εθελοντές δείχνουν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα, ισχυρίζονται κορυφαίοι επιστήμονες στο Lancet.

Στο Lancet δημοσιεύτηκαν αναφορές σχετικά με το εάν μετά το εμβόλιο το ανοσοποιητικό του ανθρώπου λειτουργεί σωστά. Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσίαζαν τα επίπεδα του ανοσοποιητικού σε διαφορετικά άτομα, σε διαφορετικές χρονικές περιόδου μετά τη λήψη του εμβολίου, παρουσιάζεται ένα παρόμοιο μοτίβο ανοσοποιητικών ανωμαλιών.

Οι ειδικοί θεωρούν πως αποκλείεται να πρόκειται περί σύμπτωσης. Ο δόκτωρ Κρίστοφερ Βαν Τούλεκεν, αναπληρωτής καθηγητής, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου υπογράμμισε: «Ο αριθμός των ανωμαλιών συμβαίνει με τέτοιο ρυθμό, που αποκλείεται να είναι σύμπτωση».

Από την πλευρά της η Μόσχα κατηγορεί το περιοδικό στην εμμονή του να δημοσιεύει επικριτικές μελέτες. Ο δόκτωρ Ντένις Λογκούνοβ, του ερευνητικού ινστιτούτου της Μόσχας, δήλωσε: «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για ανακριβή στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και αν η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε την παραγωγή εμβολίου, μετά από μόλις λίγους μήνες δοκιμών, ακόμα δεν έχει καταφέρει να πείσει επιστήμονες και κοινωνία για την ασφαλή χρήση του.

 

ΠΗΓΗ: DailyMail

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα