Ερντογάν σε Φον Ντερ Λάιεν: Οι μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου το πρόβλημα στη Μεσόγειο

Ερντογάν σε Φον Ντερ Λάιεν: Οι μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου το πρόβλημα στη Μεσόγειο

Μπαράζ επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είχε το τελευταίο 24ωρο ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος μετά την τηλεδιάσκεψη με Άγγελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ, σήμερα συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ερντογάν σε Φον Ντερ Λάιεν: Οι μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου το πρόβλημα στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της συμφωνίας για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Στη συνομιλία που κράτησε περίπου μία ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η βάση του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και η παράβλεψη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ενώ ευχήθηκε η Ελλάδα να μην χάσει την ευκαιρία όπως στο παρελθόν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, πάντως, έτοιμος για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στη συνομιλία Ερντογάν – Φον ντερ Λάιεν τέθηκε και το θέμα του μεταναστευτικού, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν γίνουν βήματα για την ανανέωση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας, θα διασφαλίσουν ένα σταθερό έδαφος για την πρόοδο των σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του για δίκαιη κατανομή του βάρους στο θέμα των μεταναστών, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει τις παραβιάσεις της Ελλάδας και της Frontex στο θέμα της απώθησης.

Η Φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Αναστασιάδη - Τι είπε στον Ερντογάν

Στη συνέχεια, τηλεφωνική επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Γραπτή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα αναφέρει ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Η κα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διαμήνυσε στον κ. Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν: Πολύτιμοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία

Eπικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γενς Στόντενμπεργκ στο twitter συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».

Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτησε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε ότι «καλή πρόοδος» έχει συντελεστεί στις τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποσυμπίεσης, αποφυγής της σύγκρουσης, με σκοπό την αποφυγή συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα». 

 

«Αυτές οι συναντήσεις συνεχίζονται και έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες. Συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα