Διαδηλώσεις στην Ισπανία για τον ελλιπή σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορονοϊού

Διαδηλώσεις στην Ισπανία για τον ελλιπή σχεδιασμό αντιμετώπισης του κορονοϊού

Δάσκαλοι στην ισπανική πόλη Μπιλμπάο έκαναν απεργία σήμερα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της διαχείρισης εκ μέρους της περιφερειακής κυβέρνησης της κρίσης του κορονοϊού, την ώρα που εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα στη Μαδρίτη βγήκαν στους δρόμους αξιώνοντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Οι διαδηλωτές ζητούν την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και τη στήριξη των αρχών, καθώς η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, σε μια περίοδο όπου οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία, εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων μολύνσεων. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 3.022 νέα κρούσματα και 19 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών του Μπιλμπάο ζητούν τη στήριξη του κράτους, καθώς οι περιφερειακές αρχές έκλεισαν ένα δημοτικό σχολείο στη Χώρα των Βάσκων τη 10η Σεπτεμβρίου, αφότου δάσκαλοι διαγνώστηκαν με τη νόσο Covid-19.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση κατά την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε ένα πρωτόκολλο το οποίο πολλοί από εμάς δεν υποστηρίζουν και επιπλέον δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε», είπε στο Reuters η δασκάλα Γκαράζι Πίζαρο. Εκπαιδευτικά συνδικάτα και οργανώσεις γονέων επικρίνουν την κυβέρνηση ότι εκπόνησε την τελευταία στιγμή υγειονομικά προγράμματα και σχέδια ασφαλείας, όμως η υπουργός Παιδείας Ιζαμπέλ Θελάα απαντά πως η επιστροφή στις τάξεις πήγε καλά, με κρούσματα να έχουν καταγραφεί σε λίγες μονάδες.

Σήμερα επίσης, επαγγελματίες υγείας στην πρωτεύουσα της Ισπανίας διαδήλωσαν εναντίον της έλλειψης στήριξης, όπως καταγγέλλουν, από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, ζητώντας παράλληλα καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

«Αντιμετωπίζουμε ένα ανθρώπινο πρόβλημα. Εάν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα αρχίσουν ήδη να αρρωσταίνουν τον Σεπτέμβριο, δεν θέλουμε να φανταστούμε πώς θα είναι η κατάσταση τον Δεκέμβριο», είπε ο νοσηλευτής ΜΕΘ Βίκτορ Απαρίθιο, την ώρα που νοσηλευτές και γιατροί κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο νοσοκομείο της Μαδρίτης Gregorio Maranon κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα