Μπιλ Γκέιτς: Ο κόσμος έχασε 25 χρόνια προόδου στην παρασκευή εμβολίων λόγω κορονοϊού

Χρειάστηκαν μόλις 25 εβδομάδες ώστε ο κόσμος να χάσει 25 χρόνια προόδου στην παρασκευή εμβολίων. Με αυτά τα λόγια περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Σύμφωνα με τον κ. Γκέιτς, τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται πλουσιότεροι και πιο υγιείς. Ο αριθμός των πολιτών σε ολόκληρον τον κόσμο που δεν μπορούσαν να επιβιώσουν, μειώνεται διαρκώς. Μέχρι τώρα. Καθώς όπως επισημαίνει ο ιδρυτής της Microsoft η παγκόσμια επιδημία έπληξε τους πάντες και πρόκειται για μια πληγή που είναι περισσότερο εμφανής και επικίνδυνη για τους φτωχούς ανθρώπους. Πρόκειται για μια πανδημία που έδειξε με τον χειρότερο τρόπο εδώ και πολλές δεκαετίες τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους πλουσίους και τους φτωχούς αυτιού του πλανήτη.

»Αυτό το έτος, το 2020, είναι διαφορετικό, είναι μοναδικό», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους πριν από την κυκλοφορία της έκθεσης του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. «Η πανδημία της COVID-19 δεν σταμάτησε μόνο την πρόοδο, αλλά αντίθετα μας επέστρεψε δεκαετίες πίσω».

Οι ανακοινώσεις του Μπιλ ΓΚέιτς έρχονται τη στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοινώνει τα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία η μοναδική φορά που τόσα πολλά κράτη παγκοσμίως βίωσαν τόσο μεγάλη οικονομική ύφεση ήταν το 1870.

Η έκθεση αυτή επικαλείται προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων παρά τα 18 τρισεκ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθουν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισεκ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021 –πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μολονότι το τοπίο είναι “ζοφερό” αυτήν την στιγμή, ο Γκέιτς τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα ξαναρχίσει να προοδεύει προς τους στόχους του για την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

“Είτε μας πάρει δύο χρόνια είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε όντως ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην πορεία μας”, υπογράμμισε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα