Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα επιστρέψει για έρευνες μόλις τελειώσει τη μηνιαία συντήρηση

Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα επιστρέψει για έρευνες μόλις τελειώσει τη μηνιαία συντήρηση

Τo σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα επιστρέψει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο γράφει η τουρκική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ".

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Mεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία δεν έκανε κανένα βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι το Oruç Reis αποσύρθηκε για συντήρηση και προμήθειες.

Όπως σημειώνει η "Γενί Σαφάκ", δηλώνοντας ότι αυτό το βήμα έγινε αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε: "Δεν έχει νόημα να ανακοινώσουμε NAVTEX όταν στo πλοίo γίνεται συντήρηση. Η NAVTEX εκδίδεται όταν θα περάσει στην περιοχή μετά τη συντήρηση".

Και σε αυτό το σημείο η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι το Oruç Reis, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι για μηνιαία συντήρηση και προμήθειες, θα επιστρέψει σύντομα στο καθήκον του.

Η Γενι Σαφάκ γράφει ότι το Oruç Reis είναι ένα από τα 7 σεισμογραφικά ερευνητικά πλοία υψηλής εξειδίκευσης και πολλαπλών χρήσεων στον κόσμο.Όπως τονίζει, ξεκίνησε σεισμικές εξερευνήσεις και ερευνητικές δραστηριότητες στην τοποθεσία Demre-1 στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου και έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.000. 525 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων στην περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι τις Αττάλειας ενώ η NAVTEX δεν ανανεώθηκε. Το σκάφος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε διαδικασία ρουτίνας όπως συντήρηση και αλλαγή προσωπικού. Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή τουρκικά δημοσιεύματα σημείωναν ότι αργότερα το τουρκικό ερευνητικό θα συνεχίσει τις έρευνες του.

Αντίστοιχη ενημέρωση είχε κάνει και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Υπενιθμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα, πριν την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο είχε προαναγγείλει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε άρθρο της με τίτλο "Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές". Η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ, είχε κάνει λόγο για έναρξη ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα