Νέα επίθεση της Τουρκίας σε Μακρόν: Οι δηλώσεις του δείχνουν ανικανότητα και απελπισία

Νέα επίθεση της Τουρκίας σε Μακρόν: Οι δηλώσεις του δείχνουν ανικανότητα και απελπισία

Με πολύ σκληρή γλώσσα απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ανίκανο», «απελπισμένο» και «αποικιοκράτη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι:

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αφού ενεργοποίησε ξανά τα παλιά αποικιοκρατικά του αντανακλαστικά προέβη σε μία δήλωση, προσπαθώντας να δώσει ένα μάθημα αλαζονείας φωναχτά. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του Μακρόν αποκαλύπτουν την ανικανότητά του και την  απελπισία του. Οι μέρες που έκαναν ό,τι ήθελαν και όπως ήθελαν σε όλο τον κόσμο έχουν τελειώσει. Επειδή κάναμε να πέσουν στο κενό όλα τα ύπουλα σχέδιά τους στην εξωτερική πολιτική, επειδή χαλάσαμε τα βρώμικα παιχνίδια τους, ο απελπισμένος Μακρόν επιτίθεται καθημερινά ανελέητα στην Τουρκία και τον πρόεδρό μας.

Ο πρόεδρός μας είναι ένας από τους ηγέτες που εκλέγονται με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρός μας ανέκαθεν αντλούσε την εξουσία του από τον τουρκικό λαό. Απέναντι σε τέτοια παραληρήματα, ο τουρκικός λαός και η κυβέρνηση γίνονταν μία καρδιά και θα συνεχίσουν να το κάνουν», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ στη συνέχεια επικρίνει το Γάλλο πρόεδρο για τις παρεμβάσεις του στην ανατ. Μεσόγειο, παροτρύνοντάς τον να αλλάξει στάση.

«Δεν είναι αρμοδιότητα του Μακρόν να καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες καμίας χώρας είτε στη Μεσόγειο είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Η Γαλλία πρέπει να λάβει θέση υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου κι όχι να κάνει τον τυφλό δικηγόρο της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Βόρειας Κύπρου, που με τα μονομερή και προκλητικά τους βήματα και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους έχουν καταστήσει όμηρο την ΕΕ. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι και οι Νατοϊκοί σύμμαχοί μας».

Ο κ. Ακσόι συνέχισε λέγοντας.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας με την προσωποπαγή και εθνικιστική του στάση, προάγει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης και της ΕΕ. Είναι εντελώς αντιφατικό η Γαλλία, η οποία ακόμη λειτουργεί με αποικιοκρατική αντίληψη στην περιοχή, χωρίς καν να διαθέτει σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, να επικρίνει την εταιρική, ειλικρινή, συνεργάσιμη, ανθρώπινη και πρωτοβουλιακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια του γαλλικού λαού να κρίνει τη δεινή κατάσταση του Μακρόν, απέναντι στον οποίο η υποστήριξη της κοινής γνώμης μειώνεται συνεχώς», κατέληξε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αυστηρό μήνυμα του Γάλλου προέδρου στην Τουρκία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα