Το Oruc Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει για την περιοχή του Καστελόριζου

Το Oruc Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει για την περιοχή του Καστελόριζου

Στην ένταση επενδύει και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το ελληνο-αιγυπτιακό μνημόνιο, με τον Τούρκο πρόεδρο να φέρεται αποφασισμένος να φτάσει την κατάσταση ακόμα και στα άκρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ακόμα και αύριο ή και την Τρίτη, το Orus Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει από τον κόλπο της Αττάλειας για την περιοχή του Καστελόριζου. Πιθανότερος δε προορισμός φέρεται να είναι η περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου και Κύπρου, που δεν συμπεριλήφθηκε από το μνημόνιο που υπέγραψε η Αθήνα με το Κάιρο, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι το Orus Reis θα συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX για πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου για τις 11 και 12 Αυγούστου και, όπως έγραψαν από το Σάββατο το πρωί τα «Παιχνίδια Εξουσίας», το διήμερο αυτό θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει δεκτά τα αιτήματα της τουρκικής εταιρείας TRAO για την αδειοδότηση ερευνών σε συγκεκριμένα οικόπεδα στην περιοχή, που καλύπτονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που αναμενόταν να γίνει μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, δηλαδή στις 29 Αυγούστου.

Γεγονός που σαφώς καταδεικνύει πως η Άγκυρα σκοπεύει για ένταση διαρκείας, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα μας σε διάλογο με τους δικούς της όρους.

Η Αθήνα, πάντως, έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις δυνάμεις στην περιοχή, ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στο παρασκήνιο Βερολίνο και Βρυξέλλες κινούνται για να πέσουν οι τόνοι, χωρίς όμως ο Ερντογάν να δέχεται συζήτηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα