Μπορούν να αναβληθούν οι αμερικανικές εκλογές; Ανάλυση New York Times

Μπορούν να αναβληθούν οι αμερικανικές εκλογές; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν στον "εαυτό τους" οι "New York Times" σχετικά με την είδηση που ήρθε σαν "κεραυνός εν αιθρία" ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά την αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2020.

Η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αν μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι: "Με πολύ μεγάλη δυσκολία", αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφερθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών κατοχυρώνεται από Ομοσπονδιακό Νόμο του 1845 ο οποίος προβλέπει όλες τις ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών. Προκειμένου να αλλάξει, θα πρέπει να θεσπιστεί νέα νομοθεσία από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και να υπογραφεί από τον Πρόεδρος της Χώρας που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιθυμεί και αυτή την αλλαγή. Μόνο που η ένα τέτοιο Σχέδιο Νόμου μπορεί να αμισβητηθεί νομικά ενώ παράλληλα χρήζει της επικύρωσης της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Ακόμα και στην "απίθανη" όπως τη χαρακτηρίζουν οι "New York Times" περίπτωση να συμβούν όλα τα παραπάνω, δεν επαρκεί ο χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το Σύνταγμα ορίζει ότι το νέο Κογκρέσο πρέπει να ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου και ότι η θητεία του νέου προέδρου πρέπει να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Αυτές οι ημερομηνίες δεν μπορούν να αλλάξουν μόνο με την έγκριση αλλαγής της Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι "New York Times" είναι ξεκάθαροι και στο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την εξουσία να αλλάξει από μόνος του την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών τονίζοντας πως "ο Πρόεδρος μπορεί να έχει μεγάλη εξουσία, αλλά στην περίπτωση των εκλογών δεν έχει μεγαλύτερη από τον Κυβερνήτη μιας Πολιτείας. Η αναφορά στο συγκεκριμένο αξίωμα δεν είναι τυχαία, καθώς οι Κυβερνήτες της Τζόρτζια και της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ έχουν αναβάλει δύο φορές τις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος λόγω κορονοϊού.

Και για να φτάσουμε στις Προεδρικές Εκλογές θα πρέπει πρώτα να έχουν βγει τα αποτελέσματα των προκριμάτικών εκλογών σε όλες τις Πολιτείες, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Όλα τα παραπανω που αναφέρουν οι "New York Times", φανερώνουν για ποιούς λόγους η πρόθεση του Προέδρου Τράμπ θα μείνει στα "αζήτητα".

thetoc 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα