Η Μέρκελ λέει όχι σε Σύνοδο Κορυφής και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Μέρκελ λέει όχι σε Σύνοδο Κορυφής και κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Έντονο είναι το παρασκήνιο που καλύπτει τις παρεμβάσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην ελλληνοτουρκική διαμάχη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, o Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε για εξηγήσεις στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ενώ διαψεύστηκε από πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα γινόταν έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία τον Σεπτέμβριο.

 
Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή της στην Deutsche Welle έδωσε μια αόριστη απάντηση σε ερωτήσεις για το πώς θα αντιδράσει η ΕΕ προς την Άγκυρα, ενώ η καγκελαρία διέψευσε ότι η κα Μέρκελ παρενέβη «στο πάρα ένα» και απέτρεψε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την ελληνική πλευρά, η διάψευση αποδίδεται στο ότι η Γερμανία δεν θέλει να αναδείξει το «επείγον» του θέματος.
 
Όπως αναφέρει μάλιστα το euro2day, νεότερες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές του Βερολίνου σημειώνουν ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει πρόθεση να συγκαλέσει Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά, ενώ είναι αρνητική και σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η άποψη της καγκελαρίου είναι ότι για τη Γερμανία, η Τουρκία είναι «απαραίτητη», με το βλέμμα της τείνει να βλέπει περισσότερο προς την κατάσταση στη Συρία, το προσφυγικό και την Αφρική παρά στις ελληνοτουρκικές διαφορές.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Βερολίνου, που επικαλείται το euro2day και διασταυρώνονται από αξιωματούχους της ΕΕ, η κα Μέρκελ έχει συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ φέρεται να του ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ώστε να τον «βοηθήσει». Φαίνεται πως αυτό εισακούστηκε από την Άγκυρα. Προς το παρόν τουλάχιστον.
 
Την ίδια στιγμή, η ιδέα του Γάλλου προέδρου για τη Σύνοδο του Νότου φαίνεται πως βολεύει την κα Μέρκελ, με την έννοια ότι εξαγοράζει χρόνο και αποφεύγει τις πιέσεις για μια Σύνοδο Κορυφής εκτάκτου χαρακτήρα, για να συζητηθεί η τουρκική συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα