Διεθνής κατακραυγή για το σόου Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Διεθνής κατακραυγή για το σόου Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Τη διεθνή κατακραυγή προκάλεσε το προσβλητικό και βέβηλο σόου που έστησε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά, όπου μετά από 86 χρόνια ακούστηκε για πρώτη φορά το Κοράνι, ανήμερα της επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. 

Διεθνή ΜΜΕ κατακεραυνώνουν τον Σουλτάνο κατηγορώντας τον ότι απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση και την οδηγεί στον δρόμο αυταρχικών ισλαμικών καθεστώτων. 

«Αντί θριάμβου, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα», γράφει η «Berliner Zeitung». 

«Ο Ερντογάν, που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής, συμπεριφέρεται πλέον σαν στρυμωγμένη τίγρης: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί. Θα πρέπει να του δείξει τα όριά του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει», προσθέτει η εφημερίδα.

«Ο Ερντογάν χάνει συνεχώς υποστήριξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές. Με τα ταχυδακτυλουργικά του σε ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα στον κόσμο αποσπά την προσοχή των Τούρκων, προβάλλει την εικόνα της χώρας του ως μιας νέας ισλαμικής υπερδύναμης και ταυτόχρονα τους δημιουργεί αίσθημα ανάτασης σε σχέση με την ισλαμική ταυτότητα», τονίζει ο συντάκτης της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», Tomas Avenarius, σημειώνοντας: «Σε τελική ανάλυση, το εκλογικό σώμα δεν επιλέγει την κυβέρνηση που βαυκαλίζεται για το εθνικό ανάστημα, αλλά εκείνη που γεμίζει το πιάτο».

Για «εκνευριστική παράσταση» κάνει λόγο το περιοδικό «Der Spiegel», υποστηρίζοντας ότι o Τούρκος πρόεδρος τιμά τη φήμη του ως «έμπειρου λαϊκιστή, ο οποίος με κάθε είδους μαγικά επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοφιλίας του». 

«Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία», σημειώνεται.

«Σύμβολα όπως η Αγία Σοφία δεν πρέπει να είναι τείχη, αλλά γέφυρες»

Στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και στο σόου που έκανε την Παρασκευή ο Ερντογάν αναφέρθηκε με δήλωσή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Rai Uno o ιδρυτής της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, Αντρέα Ρικάρντι. Μια κοινότητα η οποία, με τη διεθνή δράση της, προάγει τον διάλογο και δραστηριοποιείται για τον τερματισμό των συγκρούσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη. 

Αναλυτικότερα, δήλωσε:

«Με την Ιστορία της, η Αγία Σοφία μιλούσε στους τουρίστες, στους προσκυνητές, για ενότητα και συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών. Σήμερα πραγματοποιήθηκε η ισλαμική προσευχή, ως μήνυμα επανάκτησης. Πιστεύω ότι με τα σύμβολα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να δείχνουμε σεβασμό».

Ο ιδρυτής της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, ολοκληρώνοντας τη σκέψη του, συμπλήρωσε: «Στον κόσμο αυτό, εύθραυστο και γεμάτο διενέξεις, αν θέλουμε μια ειρηνική και παγκόσμια συνύπαρξη, πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε σύμβολα όπως η Αγία Σοφία να μην είναι τείχη αλλά γέφυρες, σύμβολα όπως η Αγία Σοφία να τύχουν σεβασμού, με την ιστορική τους πολυσύνθετη ταυτότητα. Οι χριστιανοί, άλλωστε, σήμερα δεν ζητούν η βασιλική αυτή εκκλησία να επιστρέψει στη χριστιανική λατρεία».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απογοήτευση στις ΗΠΑ για την Αγία Σοφία»

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί προκάλεσε νέα παρέμβαση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που με μια σκληρή δήλωση στην ιστοσελίδα Hellas Journal ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτιρίου.

«Όπως έχουμε ξαναπεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες», ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τις αποφάσεις Ερντογάν είχε εκφράσει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO