To Remdesivir είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο στην ΕΕ για θεραπεία κατά του κορονοϊού

To Remdesivir είναι το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο στην ΕΕ για θεραπεία κατά του κορονοϊού

H Κομισιόν χορήγησε σήμερα υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το φάρμακο Remdesivir, καθιστώντας το το πρώτο φάρμακο εγκεκριμένο σε επίπεδο ΕΕ για θεραπεία κατά του COVID-19. 

Αυτή η έγκριση, με ταχεία διαδικασία, έρχεται μετά από σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ακολουθούμενη από έγκριση από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με την Κομισιόν τα δεδομένα για το Remdesivir αξιολογήθηκαν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μέσω μιας κυλιόμενης διαδικασίας επανεξέτασης, μιας προσέγγισης που χρησιμοποίησε ο EMA κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία για την αξιολόγηση των δεδομένων καθώς καθίστανται διαθέσιμα. Αυτό επέτρεψε να χορηγηθεί γρήγορα η εξουσιοδότηση στο πλαίσιο της κρίσης, εντός μίας εβδομάδας μετά τη σύσταση του EMA, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες 67 ημέρες.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "η σημερινή έγκριση ενός πρώτου φαρμάκου για τη θεραπεία του COVID-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην καταπολέμηση αυτού του ιού. Χορηγούμε αυτήν την εξουσιοδότηση λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, δείχνοντας με σαφήνεια την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί γρήγορα κάθε φορά που διατίθενται νέες θεραπείες. Θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλιο κατά του κορωνοϊου".

Το Remdesivir είναι πλέον εξουσιοδοτημένο για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους, με βάση τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ που δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν την έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα που ικανοποιούν μια "ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη", συμπεριλαμβανομένων εκείνων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως απόκριση σε απειλές για τη δημόσια υγεία, όπως η τρέχουσα πανδημία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα