Πανηγυρισμοί στο Κρεμλίνο για τις υπερεξουσίες στον Πούτιν

Πανηγυρισμοί στο Κρεμλίνο για τις υπερεξουσίες στον Πούτιν

Το Κρεμλίνο θεωρεί «αναμφίβολα θρίαμβο» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

«Στην ουσία, de facto διεξήχθη ένα θριαμβευτικό δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε το 21,7%. σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων και επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.

Κατά την άποψη του Πεσκόφ «ήταν εύκολο να προβλεφθεί το υψηλό ενδιαφέρον για το θέμα των συνταγματικών τροπολογιών, το οποίο οφείλεται στην μεγάλη κοινωνική συμμετοχή που παρατηρήθηκε κατά την διαδικασία της διατύπωσης των τροπολογιών».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε ότι «η τόσο υψηλή συμμετοχή και το υψηλότατο επίπεδο υποστήριξης, τα οποία σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί, ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου αναφερόμενος στην υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, υπέρ των οποίων ψήφισαν οι Ρώσοι, παρατήρησε ότι «αυτό είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας, το άμεσο μέλλον της χώρας».

Ο Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατο να πει, πότε ακριβώς οι Ρώσοι θα νοιώσουν αυτές τις αλλαγές στην ζωή τους. «Το ότι σήμερα οι Ρώσοι υποστήριξαν σε τόσο μεγάλο βαθμό όλες τις πρωτοβουλίες για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι κάτι που θα αποτελέσει το θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα, ποιες μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. «Αναμφίβολα, αυτό θα αιτήσει και νομοθετικές πρωτοβουλίες, γι αυτό τον λόγο μπροστά μας υπάρχει ένα μεγάλο έργο» διευκρίνιζε ο Πεσκόφ.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση επινοήθηκε για να δώσει την δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία , ενώ την χαρακτηρίζουν ως συνταγματικό πραξικόπημα. Το Κρεμλίνο αντίθετα ισχυρίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, να βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική και η κρατική διοίκηση καθώς και για να ενισχυθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα