ΗΠΑ: Κρατούμενος για φόνο έλυσε γρίφο μαθηματικών του Ευκλείδη

ΗΠΑ: Κρατούμενος για φόνο έλυσε γρίφο μαθηματικών του Ευκλείδη

Ο 40χρονος Κρίστοφερ Χέιβενς, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, κρατείται εδώ και εννέα χρόνια σε φυλακή κοντά στο Σιατλ.

Ο Κρίστοφερ όταν ήταν έφηβος, παράτησε το σχολείο, αδυνατούσε να βρει δουλειά και έτσι μπλέχτηκε στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Το 2011 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για φόνο κι έχει άλλα 16 χρόνια να εκτίσει.

 

Η ζωή του όμως άλλαξε όταν ανακάλυψε το πάθος του για τα Μαθηματικά κι άρχισε να λύνει δύσκολες εξισώσεις. Ο Χέιβενς μυήθηκε μόνος του στις βασικές γνώσεις των ανώτερων μαθηματικών – επίτευγμα διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφθεί κανείς ότι οι φύλακες αρχικά του παρακρατούσαν όλα τα βιβλία που παράγγελνε μέσω ταχυδρομείου και δέχθηκαν να του τα παραδώσουν υπό τον όρο ότι ο καταδικασμένος δολοφόνος θα δίδασκε Μαθηματικά και σε άλλους συγκρατούμενούς του.

Μετά από κάποιο διάστημα, όμως, ούτε αυτές οι βασικές γνώσεις δεν αρκούσαν στον 40χρονο και έστειλε μια σύντομη επιστολή σ’ έναν εκδότη ζητώντας να του στείλει κάποια τεύχη της επιθεώρησης Annals of Mathematics.

Στο γράμμα ανέφερε ότι οι αριθμοί είχαν γίνει η «αποστολή» της ζωής του κι ότι αποφάσισε να αξιοποιήσει το χρόνο του στο κελί του για να βελτιωθεί, αν και δεν είχε, όπως παραπονέθηκε, κάποιον με τον οποίο να μπορούσε να συζητήσει τα περίπλοκα προβλήματα των Μαθηματικών.

https://www.newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα